Медия без
политическа реклама

Amazon потърсили Питър Джаксън за новия LOTR, но не много уверено

09 Авг. 2022
Amazon Prime
Кадър от "Пръстените на силата".

Режисьорът Питър Джаксън разказа пред "Холивуд рипортър", че от Amazon са го потърсили с молба да участва в мегабюджетния им сериал "Властелинът на пръстените: Пръстените на силата" и след това, по неясни за него причини, са прекратили контакта. Още през 2018 г. режисьорът се надява, че ще получи сценарий, след като това му е било обещано и дори е готов да помогне на екипа. 

"Сценаристката и продуцент (на неговата трилогия - б.р.) Фран Уолш ме попита дали искам да участвам –  и аз казах, "Невъзможно ми е да отговоря, без да видя сценарий", спомня си Джаксън. "А те отговориха: "Веднага щом получим първите няколко сценария, ще ви ги изпратим." И сценариите така и не се появиха. Това е последното нещо, което чух, което е добре. Нямам никакви оплаквания", уточни носителят на "Оскар". 

Все пак Джаксън подчертава, че не таи неприязън към поредицата на "Амазон" и няма търпение да я гледа като фен на Толкин. "Ще го гледам", казва той. "Не съм от типа хора, които желаят зло. Създаването на филми е достатъчно трудно. Ако някой направи добър филм или телевизионно шоу, това е повод за празнуване. Единственото нещо, което очаквам с нетърпение, всъщност е да го видя като напълно неутрален зрител."

Джаксън добавя, че Amazon "залагат всичко на Толкин" - предвид огромния бюджет от половин милиард долара, който е глътнал само дебютният сезон на продукцията.  

От "Амазон студиос" отговориха на коментарите на Джаксън със следното изявление: "В преследването на правата за нашето шоу, ние бяхме длъжни да запазим сериала различен и отделен от филмите. Изпитваме голямо уважение към Питър Джаксън и филмите "Властелинът на пръстените" и сме развълнувани, че той очаква с нетърпение да гледа "Пръстените на силата".

Източници, близки до проекта, описват сложна и деликатна предистория на ситуацията. Създателите на "Пръстените на силата" Джей Ди Пейн и Патрик Маккей са се опитали да направят предложение на режисьора. Но както подсказва изявлението, има и правни опасения относно правата върху филмите (които са собственост на "Уорнър Брос"), и телевизионното шоу от друга страна.

През въпросния период настъпиха и промени в ръководството на Amazon. Бившата шефка на жанровото програмиране Шарън Тал Игуадо, която източник описва като защитник на привличането на Джаксън към проекта, напуска компанията през 2019 г. 

Но по-важното е, че наследниците на Толкин са против включването на Джаксън в проекта. Това не е изненадващо. Кристофър Толкин отдавна критикува трилогията в пресата като "изкормваща" книгите на баща му, твърдейки, че са превърнали романите му в екшън филми за млади хора, на които липсва "красота и сериозност." 

По отношение на сериала на "Амазон" няма подобна констатация. Компанията му плати за правата невероятните 250 милиона долара, за да създаде поредицата.

От своя страна Джаксън коментира, че сега филмовите студиа не биха дали зелена светлина на неговата трилогия. "Не и с режисьор като мен и студио, което би заложило парите си за три филма", казва той и добвя: "Ако има нещо, с което сме допринесли към киноизкуството, то е, че отворихме торбата с фокусите, за да имаме мащабни бойни сцени." 

Критиците смятат, че той е твърде скромен в отговора си. Ако не беше смайващият успех на трилогията, днес нямаше да съществуват епични тв продукции като "Игра на тронове". Джаксън е сред основните претенденти за награди и този сезон с документалния филм за "Бийтълс" Get Back, който беше номиниран за пет награди "Еми".

Сериалът на Amazon "Властелинът на пръстените" проследява историята на изковаването на оригиналните пръстени на силата през Втората епоха, когато Саурон разпространява злото в Средната земя. Действието се развива хиляди години преди събитията от трилогията на Джаксън. Премиерата на сериала е на 2 септември чрез платформата Amazon Prime Video.

Discover the legend that forged the rings. September 2 on Prime Video. #TheRingsOfPowerPrime Video's The Lord of the Rings: The Rings of Power brings to scre...