Медия без
политическа реклама

Виктор Божинов оттегли филма си от българската надпревара за "Оскар"

07 Авг. 2022
снимка: Емил Л. Георгиев
Виктор Божинов

Виктор Божинов оттегли филма си "Бягство" от българската надпревара за "Оскар". Това съобщиха в писмо до директора на НФЦ и медиите самият режисьор и продуцентите на лентата Галина Тонева и Кирил Кирилов. Причината е "конфликт на интереси". 

Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата, се казва в отвореното писмо. "Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен", пишат още режисьорът и продуцентите. 

Спорът "фестивално или зрителско" в родното кино съперничи по парадоксалност на "яйцето или кокошката".

Божинов, Тонева и Кирилов припомнят също, че по закон изборът на българско предложение за участие в предстоящите награди на Академията трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия. Факт е, че Национален съвет за кино, който се назначава за срок от 2 години от изпълнителния директор на агенция "Национален филмов център", от няколко години няма. 

За втора поредна година българският претендент за "Оскар" се избира от специално свикана комисия, в която тази година са актрисата, номинирана за "Оскар", Мария Бакалова, режисьорката Кристина Грозева, продуцентката Катя Тричкова, операторът Иван Чертов, кинокритичката Катерина Ламбринова и кинопрограматорът Христо Христозов. 

За участие бяха допуснати девет филма, като след оттеглянето на "Бягство" остават осем: "В сърцето на машината", "Борсови играчи", "Майка", "Меко казано", "Петя на моята Петя", "Рибена кост", "Шекспир като улично куче" и "φ 1.618". По повод коментарите, че някои от тях все още не са имали премиера на голям екран, се припомня, че изискването на Академията е филмите да са прожектирани поне една седмица по кината в срок до 30 ноември, т.е. има достатъчно време това да се случи. 

Номинираната за "Оскар" актриса Мария Бакалова ще бъде председател на комисията, която ще излъчи българското предложение за "Оскар" 2023, съобщиха от Националния филмов център.

 

Още по темата