Медия без
политическа реклама

Новината за спрените визи за руснаци се оказа полуфалшива

Според външното ни министерство има само забавяне на обработката на документи заради недостиг на персонал

06 Авг. 2022

Министерството на външните работи отрече тиражираната вчера новина, че издаването на туристически визи на руснаци, желаещи да посетят България, временно е спряно.

"Към момента приемът на документи и тяхната обработка в консулските служби на България на територията на Русия не е преустановен", съобщиха от МВнР.  В петък руски медии обявиха, че визите за руски туристи и собственици на имоти у нас са спрени, като цитираха туроператори, оплакали се, че бизнесплановете им се провалят заради ограниченията.  

Консулската служба на България спира за неопределено време приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти. Решението се позиционира като временно, съобщават руските медии.

София обяснява следното: "Процесът е забавен поради намаляването на техническия състав. С приоритет се обработват спешни и хуманитарни случаи. МВнР ще информира своевременно при всяка промяна на ситуацията. 

Очевидно става дума за интерпретация - формално спиране няма, но на практика явно не се обработват документи за издаване на "по-малко приоритетни" визи, каквито са туристическите. 

Руските медии твърдят, че 12 държави от ЕС са ограничили движението на руснаци и сочат България като една от тази дузина. 

Европа бавно се затваря за руснаците, отчитат руските медии.


В петък Русия изгони 14 български дипломати и служители от представителствата в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург. Това бе обяснено като отговор на експулсирането на 70 дипломати и служители на руските представителства у нас.

 

Ключови думи:

визи, руснаци, МВнР

Още по темата