Медия без
политическа реклама

Сашо Дончев: Пазарът ще бъде залят с газ, ако държавата спре да пречи

Политиците са виновни за състоянието на фирмата "Булгараз", твърди предприемачът

04 Авг. 2022
Снимка: Архив
Сашо Дончев

"Много се тревожа, когато политиците се захванат да решават проблеми в енергетиката. Политиците в Европа напоследък говорят непрекъснато за газ, защото позволиха на Владимир Путин да ги накара да говорят за газ.  Това не е политически, а търговски проблем. Не е работа на политиците да се занимават с природен газ". Това коментира Сашо Дончев,  изпълнителен директор на "Овергаз", в интервю за БНР.

Дончев за пореден път обяви, че държавата и държавните фирми създават огромни проблеми и са инкубатори на корупция. "Ако се махнат всички пречки, които създават политиците на пазара, пазарът ще бъде залят с газ", каза той. И посочи като възможен източник - турският пазар, където фирми са договорили с 10 млрд. куб.метра газ повече, отколкото е необходимо за вътрешното потребление. 

Ако "Булгаргаз" е във фалит, това е, защото политиците са назначавали там некадърници и са определяли какви договори да подписва дружеството. Нямаме нужда от държавни фирми в енергетиката. И не е работа на правителствата да подписват търговски договори", категоричен е предприемачът. "Новият енергиен министър казва, че "Булгаргаз" е зле. "Булгаргаз" няма пари да си плати газа, защото "Топлофикация - София" не се издължава - заради корупция или от некадърност, е друг въпрос. За последните 15  години "Топлофикация - София" не е платила ефективно на "Булгаргаз" над 2 млрд. лева за получен природен газ . 

Сашо Дончев разкритикува наивността на новото правителство, което вчера съобщи, че бързо ще бъде организиран търг за доставка на газ: "Това е е имитация на пазарна икономика. Да, трябва да се обявят търгове, но хоризонтът на доставки на втечнен газ трябва да е поне година, а не един месец, не може да се обявява търг от днес за утре, в енергетиката процесите отнемат време". 

Дончев коментира, че руският газ  не трябва да бъде пренебрегван завинаги. "Газпром" има две лица - едното е на най-големия производител на газ в Европа  с добри мениджъри и специалисти, другото е на инструмент на Путин, на Кремъл, за водене на външна политика. След края на това безумие - войната, руският газ може да бъде от полза на Европа", поясни предприемачът. 

Още по темата