Медия без
политическа реклама

Русия вече унищожава "излишен" природен газ

При почти спрян "Северен поток" хранилищата на Европа вече са запълнени над 70%

Министерство на финансите на Руската федерация
Западните санкции срещу Кремъл работят - въпреки рекордните цени на енергоизточниците приходите в руския бюджет от газ и нефт спадат .

Русия реши да накаже с "газова диета" страните от ЕС, които й наложиха санкции заради агресията в Украйна, но тази тактика се оказа с бумерангов ефект. Ограничавайки сама основния си пазар, най-голямата производителка на природен газ е принудена да унищожава "излишните" количества - просто защото няма къде да ги пласира.

Вече седмици наред на руско-финландската граница гори гигантски факел - мястото е в района на компресорна станция «Портовая» на газопровода "Северен поток".  Ако името ви звучи познато, то е покрай онази злополучна турбина, ремонтирана в Канада, която още не може да стигне до "Портовая", защото руснаците непрекъснато измислят някакви пречки. Всъщност вече за всички е ясно, че повредите и ремонтите са просто претекст Кремъл да рекетира Европа и да ограничава доставките. Без подобни хитрувания страните, които Москва подлага на "газова диета", с лекота ще осъдят "Газпром" за неспазване на договори. 

Факелът се е появил още в средата на юни, твърди финландското издание Yle. Свидетелства на очевидци и данни на НАСА потвърждават явлението. Според сателитни снимки от системата за мониторинг на пожарите на НАСА, от 17 юни насам всеки ден има пламъци в района на станция "Портовая". Изглежда става дума за контролирано, умишлено унищожаване на природен газ.  Пламъците са постоянни, след като "Газпром" намали доставките  по "Северен поток" на 40% - заради започнала планова профилактика. Последваха нови ограничения и сега големият газопровод работи с едва 20% от капацитета си. А факелът край Финския залив продължава да гори. Олга Вейсанен, директор "Комуникации" във финландската енергийна компания „Gasum“, коментира, че „ситуация, която налага изгаряне на газ, може да възникне, ако например синьото гориво не може да бъде доставено на клиента или клиентът не може да го получи. Това е сигнал за  големи смущения“.

 

Сривове

В момента доставките на «Газпром» за Европа са рекордно ниски. През юли износът на «Газпром» рухна с на 58%, а в периода от януари до юли производството на газ е намаляло с 12% спрямо същия период на предната година.   

Употребата на "Газпром" като геополитическо оръжие на Кремъл продължава да носи проблеми на предприятието.

 Русия има подобни проблеми и с петрола. Така въпреки космическите цени на природния газ в момента приходите от нефт и газ в руската хазна за юли са се сринали с 22.5%, а специално постъпленията от износ са спаднали с 33%. И това не са спекулации, а данни на руското Министерство на финансите (виж графиката). 

Президентът Путин обаче не се интересува от тези числа, защото е дал нареждане Европа да бъде тормозена с "газов глад", докато не отмени санкциите срещу Русия, твърдят източници на Bloomberg, Факт, е че този план на Кремъл създава главоболия на ЕС - особено на страни като Германия, които се оказаха много зависи от руския газ. 

Но всъщност Русия е зависима от европейските пазари много повече, отколкото Европа от руския газ - делът на "Газпром» на европейския пазар е едва 35%, докато Русия продава в Европа 83% от своето синьо  гориво.  

Една от опорните точки на Кремъл е, че може да пренасочи износа на газ за Европа към Азия. Но беше ясно в самото начало, че не може. Износът на руски газ е силно зависим от системата от газопроводи, които са насочени основно за Европа и няма как да се "преориентират" към Азия. Връзката между Източен Сибир и Азия е прекалено "тясна" - с малък капацитет е. 

Така се оказва, че "Газпром" създава по нареждане на Кремъл изкуствен дефицит на газ в Европ като ответна реакция на санкциите, цените на синьото гориво трошат рекорди, а Русия унищожава ценния ресурс, защото има излишъци, които няма как да пласира. Другата опция е да се консервират находища, но това означава те да бъдат загубени завинаги за експлоатация.

 

Добри новини

Междувременно страните от ЕС се справят доста добре с преориентацията към други източници и трасета газ и това се отнася дори за България. Да не забравяме, че от 27 април не сме получили и 1 куб. см  газ от "Газпром".

"На фона на твърденията на служебния кабинет за „хаос в енергетиката“ и „тежка криза", изглежда, че газовата ситуация в Европа претърпява положителни развития, коментира икономистът Георги Ангелов. Той посочва като добра новина за ЕС и в частност за България увеличаването на капацитета на терминала за втечнен газ (LNG) на остров Ревитуса. Там бе инсталиран трети кораб - плаваща платформа за съхранение на LNG, която трябва да влезе в експлоатация до края на август, заяви гръцкият министърът на енергетиката Костас Скрекас.

„Дано този път „Булгаргаз“ да действа по-чевръсто и да не "забрави" да си резервира слотове. В края на април и през май имаше свободни слотове на терминала, но след като „Газпром“ врътна кранчето на Италия и Германия, всички слотове бяха резервирани“, написа Ангелов във Фейсбук. В публикацията си той посочва, че европейските газохранилища се пълнят с бързо темпо, въпреки драстичното ограничаване на доставките от Русия. По данни на международната система AGSI+  хранилищата в ЕС вече са 71% напълнени -  при 58% миналата година по същото време.

ЕС си постави за цел 80% запълване преди зимата, но е възможно да зареди хранилищата и до 90%. Нашето край Чирен вече е пълно на 49%, темповете на нагнетяване са доста високи и е напълно възможно целта от 80% да бъде преизпълнена, смята икономистът.

Нидерландия обяви, че няма никакви притеснения за зимата, дори Кремъл да нареди пълно спиране на газовите доставки за Европа. Това се дължи на разширение на съществуващия терминал за втечнен газ и на строителството на втори терминал (EemsEnergyTerminal), което започна през май и ще завърши през септември. Общо двата проекта ще удвоят капацитета за внос на втечнен газ от 12 милиарда куб.м. годишно на 24 млрд. куб.м, посочва още Ангелов, който определя като "драматизми" тревогите за газов дефицит. 

Още по темата