Quantcast

Медия без
политическа реклама

Община Варна прати петима души да глобят петима протестиращи

Циркът се разигра при флашмоб срещу преливащите контейнери в града

03 Авг. 2022ОбновенаДИЯН ИВАНОВ
FB/ Стела Николова
Ситуацията във Варна тия дни.

Всеки български абсурд може да стане непридизвикано по-голям. Доказа го флашмобът днес на стълбите на сградата на община Варна. Той бе по повод тежката ситуация със сметоизвозването в града. Протестът се състоеше в слагането на торби на стъпалата. И макар да демонстрираха едва петима души, съответно с 5-6 торби и кашони, взети от тях после обратно, общински служители ги "уважиха" с... глоби. В акцията участва и полиция - петима представители на властта срещу петима протестиращи. Извън бройките следва да се каже, че хората имат право да протестират, тъй като градът тъне в мръсотия. "Написаха 5 акта за административно нарушение, докато цяла Варна е зарината в боклуци", съобщи в социалните мрежи бившата депутатка от ДБ Стела Николова.

 

"Сега" припомня информацията по казуса по-рано:

Много грозна картина представляват голяма част от варненските квартали в момента - контейнерите преливат от боклуци, превръщат се в микросметища, птици и други животни доразнасят мръсотията. Ситуацията не е такава за първи път, като обикновено градската управа се оправдава с пренаселеността през лятото и несмогването да се обслужат много хора. Сега обаче проблемът започна още преди старта на туристическия сезон, а и управата призна за него.

Вчера зам.-кметът Тодор Иванов и негови подчинени свикаха брифинг, на който съобщиха, че има пропуски в сметоизвозването в районите „Одесос“ и „Приморски“. "От началото на годината са наложени санкции в размер на 118 000 лв. на фирмата по чистота ЗМБГ", информира малко по-късно общинският пресцентър. Естествено, и гражданите се оказаха виновни, защото чупели контейнерите, не оставяли където трябва боклука и т.н. Обещани бяха строг контрол по изхвърлянето на смет в града, курортите, включително полицейски, а и солени глоби.

Всъщност, общинският брифинг изпревари политическа акция. Бившият депутат от "Демократична България" Стела Николова призова варненци да носят торби с хартия на стълбите на общинската сграда днес; началото на флашмоба е в 8.30 часа, а мотото му е "Смет за кмет". И макар проявата очевидно да е предизборна заради новия парламентарен вот, то тя си има основания - варненци се ужасяват от мръсотията, туристите неприятно се удивляват; в социалните мрежи има реакции и от украинци, които недоумяват как иначе хубав град като Варна може така да затъне в смет.

 

НА ТЕРЕН

Независимо кой какво приказва официално, на терен проблемът има интересни практически измерения. Например: наскоро в квартал "Левски" контейнери от различни улици бяха събрани заедно в общо пространство; съответно вместо на различни места, много хора бяха принудени да изхвърлят боклука на едно единствено - преливането накуп на 5-6 контейнера наистина образува сметище. Друг пример от междублокови пространства: доскоро два контейнера на едно място събираха целия боклук на живущите наоколо; сега има три за всеки отделен вид боклук, но двата стоят празни, а хората хвърлят в третия (т. нар. общ) - реално ползват един, който скоро се препълва - по този параграф обвинението обикновено е към гражданите, че не изхвърлят разделно; но ситуацията ще се реши, ако просто бъдат поставени още "общи" контейнери. Ето на такива "дребни" проблеми трябва да се намери решение.

Още по темата