Медия без
политическа реклама

Сметната палата прати партии на прокуратурата за финансови нарушения

От одитната институция обаче не разкриват конкретни имена заради тайната на наказателното производство

02 Авг. 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Масови нарушения във финансирането на предизборните кампании на участниците във вота от 11 юли 2021 г. е разкрила Сметната палата. Днес одитната институция публикува доклада от направените проверки. 11 от общо 20 участника на изборите са извършили различни нарушения.

Поради наличие на данни за престъпление, част от доклада е изпратена на прокуратурата. Одиторите обаче не разкриват с кого ще се занимава държавното обвинение, тъй като според закона подобни данни не могат да се публикуват, докато не приключи наказателното производство.

Общо политиците са набрали за вота 9.2 млн. лв. За сравнение – на предните избори, провели са на 4 април 2021 г., общото финансиране на кампанията е било около 11.9 млн. лв. Паричните дарения от физически лица са над 470 хил. лв., от кандидат-депутати или членове на инициативни комитети са над 550 хил. лв., а непаричните дарения са близо 3 млн. лв.

От Сметната палата дават за пример следните нарушения. Не са получили информация за 23 дарения от партия „Гражданска платформа Българско лято“, по-известна като формацията на бизнесмена Васил Божков, както и от ДБ и ИБГНИ. Не са подадени 8 декларации за произход на дарените средства на стойност над една минимална заплата – отново от партията на Божков, от същите коалиции, както и от „Ляв съюз за чиста и свята република. В 27 случая не е представена информация за финансирания със средства на кандидати и на член на инициативен комитет – от „Възраждане“, „Гражданска платформа Българско лято“, „Подем“, БСП, ДБ, ИБГНИ и инициативния комитет, издигнал Давид Леон Леви. Липсват 21 декларации за произход на дарения от кандидат-депутати над една минимална заплата – от „Възраждане“, „Гражданска платформа българското лято“, БСП, ДБ, ИБГНИ и „Ляв съюз за чиста и свята република“).

142 души са предоставили или дарили средства над 1 000 лв., като при 39 от тях са установени несъответствия с доходите им. Констатациите обаче са направени само въз основа на информация от НОИ, която не покрива всички възможни източници на доходи, уточняват от Сметната палата.

Не са хванати в нарушения пет партии – „Атака“, ДПС, МИР, „Пряка демокрация“ и „Свобода“, а също и четири коалиции – „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ“, „ГЕРБ – СДС“, „Движение заедно за промяна“ и „Национално обединение на десницата“.

Още по темата