Quantcast
Блинкен и Лавров говориха за първи път от руското нахлуване в Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Блинкен и Лавров говориха за първи път от руското нахлуване в Украйна

Руският външен министър поискал връщане към тихата дипломация
Обновена
5 588
 БГНЕС архив

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че е провел телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров и е призовал Москва да приеме американското предложение за освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и друг американец - Пол Уилан, предаде Асошиейтед прес, цитиранаот БТА.

Това е първият разговор между двамата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари. Последият разговор между двамата първи дипломати на САЩ и Русия е от 15 февруари - 9 дни до началото на войната, когато Блинкън предупреди Лавров срещу нахлуването в Украйна

Блинкън не даде подробности за отговора на Лавров по въпроса, който американският държавен секретар преди това нарече "съществено предложение" към Русия за освобождаването на Грайнър и Уилан.

Държавният секретар на Съединените щати публично заяви, че иска да проведе разговор с руския си колега и разкри съществуването на предложението към Русия, което според осведомени източници включва размяна на Грайнър и Уилан за осъдения руски търговец на оръжия Виктор Бут. 

Блинкън описа разговора с Лавров като "откровен и директен", в който основната тема е била предложението за освобождаването на американците. "Призовах министъра на външните работи Лавров да пристъпим към реализирането на това предложение", заяви той и добави, че не може да каже колко вероятно е това да стане.

Лавров е предложил на американския си колега връщане към "тихата дипломация" по въпроса за размяната на затворници, съобщи руското външно министерство, предаде ТАСС.

Що се отнася до възможната размяна на вкарани в затвора граждани на Русия и САЩ, от руска страна настоятелно бе предложено връщането към професионализма, без подхвърляне на спекулативни информации, към диалог в режим на тиха дипломация, се казва в съобщението на руското дипломатическо ведомство. 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призовал Сергей Лавров да зачита споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, разказва и БНР. "Посланик Бриджит Бринк - нашият посланик в Украйна, бе в Одеса тази сутрин. Тя потвърди, че корабите са натоварени и готови да отплават. От жизнено значение е Русия да изпълни задълженията, които пое - пое ги пред света", каза Блинкън.

Блинкън отправи и предупреждение срещу плановете на проруските власти в Херсон и Запорожието да проведат наесен референдуми за присъединяване към Русия: "Тези планове няма да бъдат приети никога. Светът никога няма признае анексии (на украински територии), а ние ще наложим на Русия да плати съществена допълнителна цена, ако пристъпи към изпълнение на тези планове".

На свой ред, Лавров е упрекнал Блинкън, че Съединените щати не изпълняват обещанието си за отмяна на санкциите, които вредят на експорта на руски храни, и е добавил, че Москва ще изпълни до край поставените цели на т.нар. "специална военна операция" в Украйна -  терминът, който Москва използва, за да определи своята инвазия в Украйна, която според нея се провежда при самоотбрана. 

Украйна и нейните съюзници обаче продължават да твърдят, че руското нападение е напълно непровокирано.

Лавров също така каза на Блинкън по време на телефонния им разговор, че "непрекъснатото помпане на оръжия от страна на САЩ и НАТО във въоръжените сили на Украйна само удължава агонията на режима в Киев, удължавайки конфликта и умножавайки жертвите“, според информация на руското външно министерство.

Още

Русия призна, че копае окопи в Крим

18.11.2022

4285
В Русия рязко скочи търсенето на частни бункери

19.11.2022

4034
Родни бизнесмени и политици си плащат щедро за "чуждестранни агенти"