Quantcast
Северна Македония дари на Украйна получени от Русия танкове Т-72 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Северна Македония дари на Украйна получени от Русия танкове Т-72

Машините са били дадени на властите в Скопие през 2000 г. по време на бунта на албанците
7 071
 БГНЕС архив

Министерството на отбраната и въоръжените сили на Република Северна Македония потвърдиха, че страната е дарила на Украйна трето поколение танкове, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Без да уточни броя на дарените на Украйна машини, Министерството на отбраната на Република Северна Македония заяви пред МИА, че танковете са неконкурентни и несъвместими със стандартите на НАТО и ще трябва да бъдат използвани допълнителни ресурси в предстоящия период за тяхното разрушаване.

Северна Македония вече дари военна техника за Украйна няколко пъти в съответствие с техните искания и нужди и в координация със съюзниците от НАТО, твърди още Министерството на отбраната в Скопие.

"Република Северна Македония като надеждна членка на НАТО, в съгласие със съюзниците и партньорите, зачитайки териториалната цялост, суверенитета и правото на самоотбрана на Украйна, като същевременно строго осъжда агресията на Русия срещу Украйна, взе решение за изпращане на Министерството на отбраната на Украйна на определено количество материални средства", натъртват от ведомството. 

Сръбската телевизия РТС съобщи, че конвой от македонски танкове Т-72 е потеглил в четвъртък към Украйна. Става въпрос за танкове трето поколение от батальон, който скоро ще бъде разформирован. РТС отбелязва, че в арсенала на македонската армия има 31 танка от този тип. Те били дадени на властите в Скопие през 2000 г. от Русия по време на бунта на албанците.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

България остана една от малкото страни в ЕС и НАТО, която не реши да дари официално военна техника на Украйна. В началото на май т.г.,  в името на спасението по онова време на управляващата коалиция, парламентът отказа да предостави официално оръжие на Украйна, но даде на правителството ограничен мандат за действие – евентуално да даде ''военно-техническа помощ'' на Киев. Това стана заради съпротивата на БСП, която дори заплаши да напусне управлението.

След това беше постигнат компромис, иницииран от ПП. С него се предвиди именно предоставянето на военно-техническа помощ, която да се изразява в ремонт на украинска бойна техника. Нещо, което според много експерти, трудно може да бъде практически осъществено.

После стана ясно, че ще се направи опит за ремонт на украинска бронирана техника в българските военни заводи. Обявено бе, че става дума за 80 танка. Съобщено бе, че е минала и украинска военна делегация, която да огледа възможностите. И до момента няма данни да е ремонтирана и една бронирана машина.

 

 

Още

Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

22065
България пази тайна какво оръжие праща на Украйна

04.12.2022

882
Украйна очаква не повече от още 4 масирани руски ракетни атаки

03.12.2022

6513