Медия без
политическа реклама

Украйна може отново да обърне хода на войната

Сенатът на САЩ призова Държавния департамент да обяви Русия за държава спонсор на тероризма

29 Юли 2022
Архив ЕПА/БГНЕС
Артилерийската мобилна система HIMARS e в основата на украинските военни успехи

Западното оръжие помогна на украинските войски да забавят предвижването на руските войски, което в момента е почти спряло. 

Появи се шанс да се обърне ходът на войната, се казва в анализ на The Washington Post.

По данни на военните руската армия не е постигнала значителни успехи териториални успехи след завземането на Лисичанск. Официалният край на т.нар. оперативна пауза, обявена от МО на РФ след окупацията на Лисичанск, не е довел до увеличаване на интензивността на руските атаки, констатира аналитикът на Института по изучаване на войната Джордж Барос. Той и много западни аналитици подозират, че руснаците са близо до изчерпване на възможностите си за по-нататъшни теротириални завоевания. Те смятат, че Русия е близо до признанието, че не може да превземе целия Донбас. Барос допуска, че може да успеят да превземат Бахмут и Северск, но по-нататък няма да успеят да предвижат.

Изданието отбелязва, че в Русия върви голяма агитационна кампания за включване в армията, за да се компенсират огромните загуби в жива сила. 

Украинската армия има шанс да поеме инициативата благодарение на по-съвършената артилерия и най-вече американските HIMARS. Използвайки ги за унищожаване на боеприпасите, Украйна принуди руснаците да преместят складовете си по-далеч от фронтовата линия, което удължи пътя за снабдяване и усложнява логистиката за доставка на артилерийски снаряди. 

Деокупацията на регионите ще зависи все повече от способността на Украйна да попълва запасите си от жива сила, конвенционална артилерия и достатъчно количество боеприпаси. 

Сенатът на САЩ прие вчера единодушно резолюция, призоваваща държавния секретар Антъни Блинкън да обяви Русия за държава спонсор на тероризма, показва уебсайтът на институцията.

Резолюцията, предложена от сенатора Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, не обвързва правно администрацията на президента Джо Байдън, но е форма на политически натиск върху нея да предприеме такава стъпка.

Резолюцията би поставила Русия в една категория с държави като Северна Корея, Куба, Иран и Сирия, които вече са обявени от САЩ за спонсори на тероризма. Резолюцията припомня това като обосновка, че в действията си Русия не се различава от тях.

В нея се посочва и обстрелът на градове в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна, довели до "гибелта на неизброими невинни мъже, жени и деца", както и многочислените екзекуции по бързата процедура на мирни жители и  опитите на руските сили да прикрият следите си със заравяне на телата в масови гробове.

Резолюцията напомня за действията на руската наемническа група "Вагнер" в Украйна, Либия, Сирия и Судан и че Русия е "главен доставчик на оръжия за режима на Асад в Сирия и подкрепя терористи в Близкия изток и Латинска Америка, организира актове на международен тероризъм, включително отравянето на семейство Скрипал в Обединеното кралство, свалянето на малайзиския пътнически самолет над Украйна през 2014 г. и др.".

Ключови думи:

Украйна, Русия, война

Още по темата