Медия без
политическа реклама

Русия даде заден за напускането на международната космическа станция

Корпорация "Роскосмос" е уведомила НАСА, че иска да продължи да праща космонавти в МКС и след 2024 г.

28 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС

Представители на Руската държавна корпорация за космически дейности "Роскосмос" са информирали американските си колеги, че Москва би желала да продължи да изпраща своите космонавти на Международната космическа станция (МКС) поне до изграждането на собствено орбитално съоръжение. 

Само преди два дни новоназначеният генерален "Роскосмос" Юрий Борисов, изненада НАСА с анансо, че "след 2024 г." Москва възнамерява да прекрати дългогодишното партньорство за космическата станция и да строи своя космическа станция.

Руската държавна корпорация за космически дейности "Роскосмос" ще се оттегли от проекта за Международна космическа станция (МКС) след 2024 г.

Сега обаче Кати Лудърс, ръководител на космическите операции на НАСА, каза в интервю, че руски представители по-късно във вторник са информирали американската космическа агенция, че "Роскосмос" би искал да остане в партньорството, докато Русия работи по пускането в експлоатация на планирания си орбитален пост, наречен Руска орбитална служебна станция (РОСС). 

"Не получаваме индикации на нито едно работно ниво, че нещо се е променило", каза Лудърс, като добави, че отношенията на НАСА с "Роскосмос" остават "както обикновено". Все пак засега официално споразумение за удължаване на участието на Русия след 2024 г. още не е сключено.

МКС - научна лаборатория с размерите на футболно игрище, намираща се в орбита на около 400 км над Земята, е обитаема без прекъсване вече над 20 години в рамките на ръководено от САЩ и Русия партньорство, което включва също Канада, Япония и 11 европейски страни. Космическата станция е един от последните примери за сътрудничество между САЩ и Русия, въпреки че съдбата ѝ вече е "под въпрос" след руската инвазия в Украйна през февруари. 

НАСА, Русия и другите партньори в проекта планират да обсъдят перспективата да удължат присъствието си на станцията до 2030 г. по време на периодична среща в петък на борда, който контролира управлението ѝ, каза Лудърс.

Сегашната стъпка назад на Москва идва, след като в сряда "Роскосмос" публикува на сайта си интервю с Владимир Соловьов, ръководител на полетите на руския сегмент на МКС. В него той казва, че Русия трябва да остане на МКС, докато не започне да функционира собственото й орбитално съоръжение. 

"Ние, разбира се, трябва да продължим да управляваме МКС, докато не създадем повече или по-малко осезаем резерв за РОСС - мотивира се Соловьов. - Трябва да вземем предвид, че ако спрем пилотираните полети за няколко години, тогава ще бъде много трудно да възстановим постигнатото".

Според Соловьов изграждането на РОСС може да започне през 2028 г. 

Ключови думи:

МКС, Роскосмос, НАСА

Още по темата