Медия без
политическа реклама

"Байкар" подари пети дрон на Украйна

Путин проявил интерес към турското супероръжие и ще предложи на Ердоган съвместно производство

28 Юли 2022
Уикипедия

Турската компания "Байкар Макина" даде на Украйна безплатно още един дрон "Байрактар", пети поред. Парите за него бяха събрани в рамките на гражданска инициатива в Полша, съобщи инициаторът на кампанията Славомир Сераковски. "Байкар" постъпи по същия начин преди време и с дарения от Литва дрон. Събраните суми отиват за хуманитарна помощ за Украйна. И в двете кампании бяха събрани по около 6 милиона евро.  "Байкар" подари и три дрона, за които украинският народ събра около 600 милиона гривни. 

"Байрактар" ("Знаменосец") доби легендарна слава заради техническите качества. В Украйна измислиха и едноименна песен. Дронът може да се използва в радиус от 150 до 300 км.  

Владимир Путин е предложил Русия да си сътрудничи с Турция в производството на „Байрактар“, като завод за производството им може да бъде изграден в Обединените арабски емирства, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Въпросът за военно-техническото сътрудничество ще бъде обсъден на предстоящата среща на Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сочи на 5 август, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков обаче отказа да потвърди дали в дневния ред на разговора стои въпросът за съвместни действия по производството на дроновете на турската компания „Байкар“.  Ако Русия започне да разработва дронове съвместно с Турция, това ще й даде достъп до технология на страна-членка на НАТО, коментира ДПА. Има и още един деликатен момент. Генералният директор на компанията "Байкар" Халук Байрактар е зет на турския президент Ердоган и наскоро заяви, че няма да допусне руснаците да използват дроновете. "Ние поддържаме независимостта на Украйна", заяви Байрактар пред CNN.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?