Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" останаха докрай срещу прокурорите на Кьовеши

Търсят се шестима нови европрокурори за България

стопкадър
Лаура Кьовеши ще посочи кой делегиран прокурор да ръководи структурата й в България.

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" останаха докрай срещу предложените от правителство промени в Закона за съдебната власт, които дават по-голяма самостоятелност и независимост на европейските делегирани прокурори в България. Въпреки отпора им обаче промените минаха и на второ четене в парламента днес. ГЕРБ дадоха заявка, че ще атакуват закона пред Конституционния съд.

"Благодаря за мъдростта на мнозинството народни представители, които подкрепиха този не особено голям, но много важен законопроект, с който България осигурява адекватни ресурси, за да могат европейските делегирани прокурори (ЕДП) да изпълняват независимо своите функции, а не да им се налага да се молят, например, за възлагане на експертиза", каза правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова. Неотдавна, след като правителството одобри законопроекта, тя разказа как на европрокуратурата е отказана експертиза с аргумент, че няма пари. По думите й обществото очаква злоупотребите с европейски пари да бъдат разследвани, а виновните да бъдат изправени пред съда.

"Устояхте на всички опити да се установи власт на главния прокурор и върху европейските делегирани прокурори. Нещо, което европейският регламент забранява. По този начин попречихте да бъде използвана друга задкулисна власт над тях", каза още Йорданова.

По-рано Висшият съдебен съвет откри поредна процедура за избор на още български делегирани прокурори - те работят тук по делата, за които е компетентна ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура. В момента те са деветима, трябва да станат 15. Квотата на България първоначално беше за 10 ЕДП, но и тази бройка не беше запълнена, след като Кьовеши не одобри редица от номинираните от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Точно по нейно настояване става и отделянето на българските ЕДП от пряката власт на главния прокурор Иван Гешев. Кьовеши никога не е казвала в прав текст, че няма доверие на Гешев, но много пъти е давала да се разбере, че има особено мнение за него.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала увеличаване на броя на делегираните прокурори в България. Това потвърдиха за "Сега" от пресофиса на Кьовеши.

 

Приетите промени в съдебния закон предвиждат ЕДП в България са самостоятелна институция. Тя ще е в прокуратурата, но неин шеф ще е делегиран прокурор, посочен от Кьовеши. За да могат и физически да се отделят от прокуратурата, Министерският съвет ще предостави за ЕДП подходяща сграда. Там те ще имат самостоятелни регистратура и деловодство. Средствата за това ще дойдат от бюджета на съдебната власт. Висшият съдебен съвет ще определи каква ще е степента на разпоредител с бюджет на ръководителя на структурата. Структурата ще има и отделна администрация.

Освен съдебния закон, се променят и Законът за специалните разузнавателни средства и НПК. Целта е изрично да се уреди правото на българския европейски прокурор, който работи в централата в Люксембург, както и на ЕДП да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните данни и веществени доказателствени средства по дела.

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това се разбра от думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата й с премиера Кирил Петков днес. Кьовеши е в София днес и утре.

 

Главният прокурор Иван Гешев се похвали колко добре работи с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Това стана със съобщение на прокуратурата след срещата на двамата в Съдебната палата.  Кьовеши е в България от вчера по покана на премиера Кирил Петков.

 

Още по темата