Медия без
политическа реклама

Касата най-накрая поема алтернативните терапии за онкоболни деца

Законовите промени бяха гласувани експресно на първо и четене в пленарна зала

27 Юли 2022
Илияна Кирилова
Хасан Адемов призова да се помисли за генерално решение за проблемите на онкоболните

Децата под 18-годишна възраст, страдащи от онкологични и редки заболявания, най-сетне ще могат да се лекуват с медикаменти, които се прилагат извън условията на разрешението им за употреба, като те ще бъдат заплащани с публични средства. Това решиха единодушно депутатите днес, приемайки на първо и второ четене в пленарна зала промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Поправките бяха внесени от депутати от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" в резултат на множество жалби и сигнали на граждани, които обясняваха ползите от т.нар. "off label" употреба на подобни лекарства (извън условията на разрешението за употреба). Проблемът, засягащ основно деца с онкохематологични, автоимунни и редки заболявания, за чиято възрастова група липсват подходящи разрешени за употреба лекарствени продукти, бе осветен в последните дни от Национална мрежа за децата и Омбудсмана заедно с пациентски организации. Те настояха в спешен порядък държавата да поеме разходите за лекарства на онкоболни деца.

С приетите днес с единодушие промени, срещу които нямаше възражения, ще се разширят възможностите за лечение на заболявания на пациентите до 18-годишна възраст чрез заплащане на лекарствени продукти, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба и които са единствената алтернатива за подобряване на здравословното състояние на тези пациенти.

Заплащането на дейностите ще се осъществява от НЗОК, като разходите ще се финансират със средства от трансфери от държавния бюджет, предоставени чрез бюджета на здравното министерство.

 

БЪДЕЩЕ

"Какво ще стане, когато детето навърши 18 години и един месец? Ако искаме да решим този проблем, трябва да погледнем генерално на нещата", посочи Хасан Адемов, който призова и за финансови разчети на приетото решение.

 

Още по темата