Медия без
политическа реклама

БДЖ излиза на печалба за първи път от 10 години

26 Юли 2022Обновена
Илияна Кирилова

За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13.256 млн.  лева. За първи път от 10 години, групата, която включва „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и  „Холдинг БДЖ“ ЕАД излиза на печалба.

Това се похвалиха от Министерството на транспорта и уточниха, че самостоятелно за "БДЖ-Товарни превози" в края на юни е реализирана счетоводна печалба от 6.904 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, оперативната печалба от присъщата му дейност е  2 201 000 лева. „БДЖ-Товарни превози“ са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. до сега.

За второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи. По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината.

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това, от януари, дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

Преди две седмици министърът на транспорта в оставка Николай Събев подписа решение за преобразуване чрез вливане на „БДЖ-Пътнически превози“ и на „БДЖ-Товарни превози“ в „Холдинг БДЖ“. Сливането бе обявено още през февруари. "Целта на тази реформа е да се подобрят планирането, управлението и контролът на движението на пътническите и товарните влакове. След сливането на трите дружества администрацията ще бъде съкратена, разходите ще бъдат намалени, а транспортната услуга ще бъде подобрена, посочват още от транспортното министерство. Стъпките за оздравяване на БДЖ заедно с новите влакове, които ще закупим по Плана за възстановяване и устойчивост, ще върнат на българите удобството в железопътния транспорт", обясни тогава министър Събев.

Междувременно товарен влак дерайлира край гара Ботунец днес следобед. Той се е движил от Пловдив към гара Илиянци. Композицията е била от 20 вагона, пълни с цимент. Дерайлирали са последните пет. Няма пострадали хора при инцидента.

От НКЖИ уточниха, че инцидентът е станал в междугарието Яна - Кремиковци, дерайлирали са последните пет вагона от композиция на частен товарен превозвач. Влакът е превозвал цимент.

Ключови думи:

БДЖ, Николай Събев, печалба