Медия без
политическа реклама

Папата се извини за зверствата над индиански деца в Канада

26 Юли 2022
БГНЕС
Папа Франциск в облекло на коренното канадско население.

„Днес съм тук, в тази земя, която заедно с древна памет пази белезите от все още отворени рани. Тук съм, защото първата стъпка от това покаятелно поклонение сред вас е да подновя молбата за прошка и да ви кажа с цялото си сърце, че съм дълбоко натъжен”. Това каза папа Франциск при първото си официално слово в Масквацис, Канада, срещайки се с коренното население. Присъстваха около 2000 души, оцелели от интернатната училищна система за асимилация. Папата се разкая и за "колонизаторския манталитет" в миналото.

Става дума за насилие, включително сексуално, във финансираните от държавата християнски училища, които са съществували от XIX век до 70-те години на миналия век. Около 150 000 деца от местното население са взети от семействата им в опит да бъдат изолирани от домовете, местни езиците и култури. Има свидетелства за изключителни зверства: 

Католическата църква отдавна изрази съжаление за това мрачно минало. По-рано през тази година Франциск прие представители на местните канадски общности и духовници. Сега е на 6-дневно посещение в Канада. Вчера той говори на испански език пред премиера Джъстин Трюдо и местни лидери от цялата страна. Франциск подчерта колко е важно да се помни миналото на разрушаване и унищожаване на културите на предците, уточнява БГНЕС. "Колкото и да е болезнено", каза той, "е необходимо да си спомняме опустошителните преживявания, които се случиха в училищата за настаняване, защото забравата води до безразличие".

Папа  каза още, че молбата за прошка не е достатъчна и е само първа стъпка към изцелението. Според него трябва и да се създаде „култура, способна да предотврати подобни ситуации“. Освен това изрази надежда, че християните и гражданското общество в Канада ще положат усилия „да се разрастне способността за прием и да зачитат идентичността и опита на местните народи“, като същевременно подчерта ангажимента на Католическата църква по този въпрос.

Още по темата:

 

Още по темата