Медия без
политическа реклама

Децата от V до VII клас ще имат по-тежка учебна седмица

Идеята за удължаване на учебната година отпада засега

Снимка: Архив

Децата от V до VII клас ще имат по-тежка седмична програма. Седмичното им натоварване се увеличава съответно с 1,5 часа за V клас, 1 час за VI клас и половин час за VII клас. Така във всичките класове от прогимназията седмичният брой на часовете става 32 часа. За да не се претоварят децата обаче, по препоръка на министерство на здравеопазването продължителността на часовете се намалява от 45 на 40 минути за V-VII клас. За сметка на по-тежката седмична програма отпада идеята за по-дълга учебна година. 

Това предвиждат публикувани от министерство на образованието проектопромени в две ключови наредби за средното образование – за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование. 

В момента петокласниците и шестокласниците имат 34 учебни седмици, а в VII клас се учи 36 седмици. Имаше идеи учебната година при V и VI клас да се удължи, като в полза на такова решение се изтъкват много причини – краката продължителност на учебната година в България спрямо други европейски страни, рязкото влошаване на резултатите в тази възрастова група, голямата сложност на материала след по-лекото темпо на началното образование. Още обаче няма съгласие между социалните партньори за по-дълга учена година за V и VI клас, която да приключва на 30 юни вместо 15 юни. 

С предложения от Министерство на образованието и науката компромисен вариант ще бъде увеличено само седмичното натоварване на децата. Вдигането на седмичния брой часове ще добави към годишното учебно време 51 часа в пети клас, 36 часа в шести клас и 18 часа в седми клас. Допълнителните часове в 5-и клас ще се разпределят между три учебни предмета – 17 часа допълнително за БЕЛ, 17 часа – за математика и 17 часа – за география и икономика. За 6-ти клас 34-те допълнителни часа се делят поравно между БЕЛ и Математика. 18-те допълнителни часа в VII клас са само по математика. 

От МОН уточниха, че продължителността на часовете се намалява от 45 на 40 минути по указание на министерство на здравеопазването. Съкращаването на продължителността на часовете от 45 на 40 минути няма да се усети в училища, които са учили на две смени или над 30% от децата са били в целодневно обучение. При тях и досега имаше възможност продължителността на часовете да е 40 минути в I-VII клас. С определянето на 40 минути час за всички ще има равнопоставеност между децата, изтъкват от МОН. 

АРГУМЕНТИ 

"Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията би могло да се компенсира и по друг начин – чрез удължаване на общото учебно време с две седмици за учениците от I до VI клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със социалните партньори. По-голямата част от тях го подкрепят, но смятат, че са необходими още разяснения и обсъждане на детайлите. В същото време данните са категорични, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа. Общият брой на задължителните часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа. В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в много европейски държави също нашите ученици в III, IV, V и VI клас", се изтъква в прессъобщение на просветното министерство.