Медия без
политическа реклама

Министерско решение в 12 без пет блокира "Кресненската магистрала" 

В последния си ден в МОСВ Борислав Сандов е подписал акт, който ще забави довършването на "Струма"

02 Авг. 2022ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА*
Булфото
"Струма" - поредната българска магистрала, която се строи безкрайно бавно и трудно.

Нова неочаквана засечка се появи пред довършването на автомагистрала "Струма". "Заслугата" е на зеления Борислав Сандов, който в последния си час като министър на околната среда е подписал блокиращо решение.

В понеделник в 17.00 ч. министърът на екологията в оставка е отменил всички предишни процедури по Оценка за  въздействие върху околната среда (ОВОС), които даваха възможност  в обозримо бъдеще да бъде довършен участъкът през през Кресненското дефиле", разкри ekonovini.bg. Изданието е публикувало заповедта на Сандов с дата 1 август, като коментира, че този акт на бившия вицепремиер по климата означава, че България ще трябва върне обратно в бюджета на ЕС всичките 1.6 млрд. евро, които страната досега е получила за изграждането на АМ "Струма".  Часове след като новината плъзна по медиите, Сандов обяви, че е действал в изпълнение на писмо от Брюксел, пристигнало преди дни, и че няма риск страната да загуби евросредства.

 

Заповедта от 1 август засяга най-главоболния участък на магистралата, който трябва да преодолее Кресненския пролом, опазвайки уникалната му природа. След дългогодишни разправии, смени на трасета и на технически решения се стигна до компромисен вариант, при който в едната посока магистралата ще следва сегашното шосе през село Кресна, а платното в другата посока ще бъде качено на изток по хълмовете, така че да не "пробожда" дефилето. Въпросният вариант бе изпратен за одобрение в Брюксел, тъй като АМ "Струма" се строи с финансиране от ЕС. През 2019 г. ЕК върна проекта в София с огромно количество критики и забележки - включително и за недостатъчни мерки за опазване на фауната и флората в района на Кресна. Комплектът от допълнителни мерки е бил подготвен като инвестиционно предложение, но точно тук в понеделник се е намесил министърът в оставка, който е забранил да се изпълняват мерките за опазване на животните и птиците в дефилето. Според Сандов за тях трябвало да се направи отделно инвестиционно предложение. 

Съдбата на магистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле отново е под въпрос. Новите министри на екологията и на регионалното развитие са започнали наново дебата дали трасето да не заобиколи дефилето.

Решението на Сандов не е окончателно - то може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния съд. Но е, меко казано, странно, че зеленият министър, заел поста в края на миналата година, е подписал такъв важен акт в последния си час във властта. 

А строителството на кресненската част от "Струма" отново се отлага - при това в неясното бъдеще. 

Скандалите около "Хемус" за дълго отклониха вниманието от другата ключова недовършена магистрала - "Струма". В последните дни представители на новото правителство върнаха на дневен ред темата за АМ "Струма", но изказванията им пораждат само песимизъм.
Прословутото магистрално строителство не е подплътено с достатъчно финансиране и държавата тепърва ще трябва да търси милиарди.

 

Сблъсък

Още в първите седмици на кабинета "Петков" темата сблъска двама ключови министри - на регионалното развитие и на околната среда. Гроздан Караджов бе категоричен, че не бива да се губи повече време и трябва да се следва вече одобреният вариант. Сандов пък обяви, че проектът за кресненския участък трябва да прави наново.  

„Въпросът с Кресна, с последния участък, който е останал от АМ „Струма“, е много болезнен. Дилемата е дали да загубим ОВОС-а (Оценката на въздействието върху околната среда-бел.ред.), който вече имаме, но изтича в средата на октомври, или да търсим компромисен вариант, който удовлетворява както еколозите и местните жители на Кресна, така и да върши работа на всички граждани, т.е. да има магистрален път", коментира бившият строителен министър Гроздан Караджов. Според него е най-добре да не се губи време  и да се се строят двата "ръкава" -  разширяване на съществуващото шосе през Кресна до магистрални габарити в едната посока и строителство на "източен обход" в другата посока.

Наскоро се разбра, че Кирил Петков е събрал в в МС представители на двете спорещи министерства и АПИ и природозащитници и се е ангажирал да възложи ново проучване за по-еко варианти на трасето в района на Кресна - дълъг тунел през дефилето или пълно заобикаляне..

От сдружението "За Земята" обясниха, че те са поискали срещата, защото научили за "заговор", целящ стартиране на проекта, одобрен от кабинета "Борисов". В "заверата" участвали и вътрешни хора от МОСВ, които с писмо сезирали депутатите, че министър Сандов готви доклад  до Бернската конвенция за защитените зони, който щял да стопира строителството на магистралата през Кресна и да доведе до загуба на евросредства. 

"На срещата с премиера се разбра, че АПИ не са свършили един куп работа.  Алтернативите за трасе извън пролома не са проектирани, дори няма идейни проекти. АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството по всякакъв начин са саботирали това проектът да легне на здрава основа и да отговори на изискванията за европейско финансиране", заяви пред журналисти Даниел Попов от "За Земята".

Очевидно в понеделник Сандов е решил да изпълни волята на екоактивистите. 

Сега е на ход служебният кабинет. 

 

Реакция

"Върви спекулация за магистрала "Струма" и едно мое решение от вчера. Моля, не се поддавайте на интерпретации в сайт за фалшиви новини. Жалко, че се препечатва от сериозни медии. Моето решение е изцяло в синхрон с българското законодателство и с препоръките на ЕК, в т.ч. с писмото на DG Regio до МРРБ и МОСВ. То не поставя под риск средства на ЕС и България няма да връща пари в следствие на това решение, написа Борислав Сандов във фейсбук профила си.  По-късно той предостави и допълнителна информация:

"На 27 юли българското правителство получи писмо от службите на ЕК. В него ясно се посочва, че в изпълнение на европейските директиви ЕК очаква от българското правителство нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 на АМ Струма за Лот 3.2 в района на Кресненски пролом, като в нея пълно и равностойно се оценят отново всички смислени алтернативи. ЕК недвусмислено подчертава, че службите на ЕК ще наблюдават отблизо всички действия по проекта и ще гарантират съответствието с екологичното законодателство, като вземат нужните мерки в тази посока, ако е нужно.

Един ден преди писмото на ЕК, на 26 юли, аз посочих абсолютното същите обстоятелства на министъра на регионалното развитие и благоустройство. А именно, че за да се спазят изискванията на европейското и националното законодателство и да не се загубят европейски средства, е нужно да се изготви нов ОВОС и ОС и че решението по ОВОС от 2017 г.  не може да се прилага.

Взимайки в предвид писмото на ЕК, на 1 август, спрях 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на АМ Струма към АПИ. И двете реално влизат в нарушение на европейските изисквания, защото водят до липса на нов ОВОС и ОС и предопределят изпълнението на алтернативата одобрена през 2017 г. – тоест не спирането им пряко би довело до нарушаване на евродирективи до последващи мерки от страна на ЕК спрямо България.

Още от началото на мандата на правителството посочвах, че максимално бързото започване на нов ОВОС и ОС с всички смислени алтернативи извън Кресненски пролом и град Кресна е най-важното условие за ускоряване строежа на магистралата, за получаване и запазване на европейското финансиране и за предотвратяване на бъдещи наказателни процедури. Няма риск за загуба на европейско финансиране вследствие на това решение", уверява Сандов.

Ключови думи:

Борислав Сандов

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?