Медия без
политическа реклама

Непал не призна изкачване на Еверест заради развято украинско знаме

Руска алпинистка протестира срещу войната от покрива на света

19 Юли 2022
Катя Липка

Непал отказа да признае изкачването на Еверест на руска алпинистка, след като тя развя от върха украинското знаме. Катя Липка се снима и със знаме "Свобода за Навални". Двете прояви предизвикаха трескава дейност у правителството и парламента на хималайската държавичка, съобщиха "Еверест Кроникъл" и "Аутсайд".

Катя Липка достигна най-високия връх на планетата на 24 май и стана световна новина, след като развя украинското знаме и пусна снимката в "Инстаграм" с дълъг пост срещу нахлуването на родината й в Украйна.

Непалските власти сега съобщиха, че я отписват от официалния регистър на качилите върха, защото Липка не е поискала предварително одобрение от местните власти да вее украинското знаме. Нямала разрешение и за "Свобода за Навални".

Говорител на непалското министерство на туризма обяснява пред "Аутсайд", че намират тези действия за "политическа провокация". Не можем да толерираме подобни акции, казва Суря Прасад Упадая, директор на службата, която сертифицира изкачванията на Еверест.

Непал изисква всеки алпинист да обяви предварително какво смята да носи на върха. Алпинистите, разбира се, имат право да развяват знамена от Еверест, но трябва да заявят какъв тип и размер е знамето, обяснява Упадая. Целта е да не се превръща Еверест в място за политически дебати, допълва той. "Става дума за изключително чувствителен геополитически въпрос", твърди служителят.

Акцията на Липка направи фурор и в непалския парламент, където първо предизвика възмущение от депутати на комунистическата партия. "Правителството не бива да превръща нашата страна в арена за игри на чужденци. Ние сме далеч над алчността за власт", казва депутатът Гокул Прасад Баскота. Друг депутат определи допуснатия протест като "срамен пример за сбърканата външна политика на правителството".

Липка не е единствената оставена без сертификат тази година. Непалските власти не дадоха документ и мексикански катерач, който свири на електрическо пиано на върха. И той пропуснал да поиска разрешение да вдигне инструмента дотам.

Ключови думи:

Еверест, Русия, Украйна

Още по темата