Медия без
политическа реклама

Радев избра БСП за третия мандат за кабинет

Досега президентът двукратно е връчвал мандата на социалистите и всеки път са му го връщали неизпълнен

17 Юли 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова

Президентът Румен Радев избра да връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

Държавният глава ще се срещне утре, 18 юли, с представители на парламентарната група на левицата, съобщиха от неговия прессекретариат. Срещата е насрочена за 17 часа.

Миналата година Радев двукратно връчи трети мандат на соцпартията. Най-напред през април. Тогава социалистите му го върнаха неизпълнен в началото на май с мотива, че не са получили подкрепа от "протестните партии" - ИТН, ДБ и ИБГНИ. След това дойдоха вторите за годината избори, провели се през юли.

Същото се случи и три месеца по-късно. През август левицата отново получи третия мандат и в началото на септември го върна със същия аргумент - липса на подкрепа от лагера на противниците на ГЕРБ. Така се стигна до третите поред избори за годината, проведени през ноември. Едва след това се състави редовно правителство с мандата на "Продължаваме промяната".

В 17 часа днес БСП върна на президента Радев неизпълнен мандата за съставяне на правителство. Държавният глава благодари на партията за конструктивния опит за преговори, а и за дейността на членовете й в служебния кабинет.

Засега е неизвестно кого БСП ще номинира за кандидат-премиер. Както ИТН, така и ДБ изразиха позицията, че е добре новият министър-председател да бъде излъчен от "Промяната". Причината е, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев разполага с най-голямата парламентарна група и ще има решаващата дума за евентуално следващо правителство.

Откъслечни коментари от БСП сочат, че социалистите също гледат в тази посока, така че поне по това изглежда, че има единодушие в бившата четворна коалиция. По отношение на личността на кандидат-премиера, в публичното пространство се споменават имената на бившия председател на парламента Никола Минчев и на министъра по иновациите в оставка Даниел Лорер. Последният е предпочитан от ИТН. В ДБ не се изразявали претенции за конкретен човек.

Въпреки тв анонсите на Ива Митева и Любомир Каримански от ИТН, че ИТН са готови за преговори за правителство с третия мандат, от участие на Тошко Йорданов в предаването "На Фокус" по Нова тв това не стана съвсем ясно. Йорданов се държа в обичайния си нападателен стил.

Ясно е, че социалистите няма да търсят подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" за кабинета. На консултациите, проведени при Радев миналия петък, соцлидерът Корнелия Нинова даде да се разбере, че партията й желае реставрацията на бившата четворна коалиция. Това означава в преговорите за правителство да се включи ИТН, която напусна коалицията и стана причината за падането на кабинета "Петков". Точно това обаче не се нрави на "Промяната", която е в жесток конфликт с партията на Слави Трифонов заради досегашното й поведение.

На практика никакъв напредък не отбелязаха политиците в преговорите за правителство на консултациите, които проведе днес президентът Румен Радев, преди да реши на кого да връчи третия мандат.

Във всеки случай, Радев удовлетвори условието, което имплицитно му постави съпредседателят Кирил Петков на консултациите - да даде мандата или на ДБ, или на БСП. Затова "Промяната" най-малко ще бъде задължена да се включи в предстоящите преговори, които социалистите трябва да проведат.

Остава въпросът и дали бъдещото правителство ще бъде политическо или експертно. Социалистите предпочитат кабинет с политически лица, по разбираеми причини - водачът им заемаше досега поста на вицепремиер и министър на икономиката. Но вчера сякаш настъпи промяна в позицията им - социалният министър и член на БСП Георги Гьковов заяви, че левицата е готова да изтегли министрите си, ако това е цената на кабинета. Днес обаче соцдепутатът Явор Божанков посочи пред Нова ТВ, че партията е доволна от работата на своите министри и желае да ги запази. Така въпросът остава неизяснен.

БСП е готова да изтегли всички свои досегашни министри, за да има ново правителство в сегашния парламент. Това стана ясно от думите на социалния министър Георги Гьоков по NOVA NEWS.

 

РЕАКЦИИТЕ

Първо на ГЕРБ-СДС се падна да коментират президентското решение. "Действието е логично и последователно. По отношение на опозицията не променя абсолютно нищо", заяви зам.-председателят на формацията Томислав Дончев пред bTV. Бившите управляващи върнаха втория мандат за кабинет, когато им беше връчен от Радев, и досега поддържат позицията, че страната трябва да отиде на предсрочни избори.

Антоанета Цонева от ДБ коментира, че решението на държавния глава не е изненада. "Вариантите бяха или ние, или БСП. От този момент нататък нашата позиция е, че ние оставаме  в режим на диалог с формациите, с които бяхме в коалиция до момента", посочи тя. Цонева подчерта, че левицата носи отговорността да представи "премиера, условията, програмата и времевата рамка" на бъдещото управление. Но изрази очакване, че социалистите ще потвърдят, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде издигнат от "Промяната".

Още по темата