Медия без
политическа реклама

Кевин Спейси пак губи роля заради ново дело за сексуално насилие

Актьорът трябваше да се завърне на големия екран с епоса "1242: Врата към запада"

15 Юли 2022
EPA/BGNES

Кевин Спейси губи поредна роля заради обвиненията в сексуално насилие, съобщава "Холивуд рипортър". Актьорът, носител на две награди "Оскар", трябваше да се завърне след дълго отсъствие от големия екран с "1242: Врата към Запада". Филмът беше представен на кинопазара в Кан и представлява историческа драма за армиите на Чингис хан, които нахлуват в Европа. Според Variety продуцентът на филма Бил Чембърлейн е съобщил, че Спейси е заменен и че се водят преговори с нов изпълнител на главната роля.

Наскоро Кевин Спейси беше обвинен от британската Кралска прокуратура в четири случая на сексуално посегателство и един случай на изнасилване. Спейси е работил като артистичен директор на лондонския театър "Олд Вик" в периода 2004-2015 г. Смята се, че поне част от обвиненията, за които се твърди, са извършени по това време. "Олд Вик" проведе собствено разследване, като 20 лица излязоха с обвинения за неудобно или сексуално неподходящо поведение. Спейси се призна за невинен по всичките пет обвинения, а делото ще се гледа на 6 юни 2023 г. във Великобритания. Очкаква се процесът да продължи три до четири седмици.

Това не е поредният случай, в който Кевин Спейси е изправен пред обвинения в сексуално посегателство. През 2017 г. Антъни Рап първи излезе с твърдения, че Спейси е извършил сексуално посегателство върху него, когато е бил на 14 години. След изявлението му повече от 30 души също обвиниха Спейси, но досега нито едно дело не е завършило в присъда.

"1242: Врата към Запада" също не е първият филм, в който Кевин Спейси губи роля заради обвиненията. Актьорът беше уволнен от сериала на Netflix "Къща от карти". Той беше заменен и във вече заснетия филм на Ридли Скот "Всичките пари на света", като ролята му беше поета от Кристофър Плъмър. Изглежда обаче, че Спейси няма да изгуби ролята си в трилъра "Peter Five Eight", тъй като продуцентите на филма изглежда го подкрепят въпреки обвиненията. Продуцентите разпространиха изявление, което в по-голямата си част отрича обвиненията, като казват: "Продукцията не разполага с информация и не коментира различните обвинения и смята, че е въпрос на съда да определи валидността им, ако такава съществува." 

"1242: Врата към Запада" е копродукция между Великобритания, Монголия и Унгария. Филмът разказва за внука на основателя на Монголската империя Чингис хан – Бату хан, и неговия поход към Европа. Умел пълководец, той печели битки от Китай и Персия до Киевска Рус, след което установява контрол над значителни части от Стария континент. Но през 1242 г. Бату се сблъсква с дълбоко духовен човек и непревземаем замък в Унгария, които спират нашествието му в Европа и в крайна сметка причиняват провала на военната му кампания. Кевин Спейси трябваше да изпълни ролята на свещеника. 

Режисьор на филма е Петер Соос, а снимките ще започнат през есента. Бюджетът се оценява между 10 и 25 млн. долара. В другите роли ще видим Ерик Робъртс, Кристоф Ламбер и Терънс Стамп.

Още по темата