Медия без
политическа реклама

Президентът на Шри Ланка успя да избяга от страната си

След куп перипетии държавният глава кацна на Малдивите

13 Юли 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Жителите на Шри Ланка настояваха президентът да бъде арестуван, а не да бъде пуснат да харчи милионите си в чужбина

Изпадналият в затруднение президент на Шри Ланка Раджапакса излетя от страната рано тази сутрин местно време с военен самолет, който се насочи към съседните Малдиви, съобщиха местни служители, след огромните протести срещу него.

73-годишният лидер, съпругата му и двамата му телохранители бяха четиримата пътници на борда на самолет Ан-32, който излетя от главното международно летище, съобщиха за АФП имиграционните служители, предаде БГНЕС. 

Изпадналият в немилост президент на Шри Ланка заседна по-рано във вторник в собствената си страна в унизителен спор с граничните служители на летището, които блокираха излизането му на безопасно място в чужбина, съобщиха официални източници във вторник, цитирани от БГНЕС.

Готабая Раджапакса обеща да подаде оставка в сряда и да разчисти пътя за "мирно предаване на властта" след масовите протести срещу него заради безпрецедентната икономическа криза в страната.

73-годишният държавен глава избяга от резиденцията си в Коломбо точно преди десетки хиляди протестиращи да я превземат в събота и искаше да замине за Дубай, съобщиха официални лица.

Като президент Раджапакса се ползва с имунитет срещу арест. Но граничните служители отказваха да влязат във ВИП салона, за да подпечатат паспорта му, а той отказа да мине през общия пропускателен пункт от страх да не го погнат другите пътници.

Преди това президентът и съпругата му прекараха нощта във военна база до главното международно летище, след като пропуснаха четири полета, които можеха да ги отведат в Обединените арабски емирства.

Най-малкият брат на Раджапакса - Базил, който през април подаде оставка като министър на финансите, пропусна собствения си полет на "Емирейтс" за Дубай рано във вторник след подобно противопоставяне със служителите на летището. Базил се опита да се възползва от платената услуга "консиерж" за бизнес пътници, но служителите на летището и имиграционните служби заявиха, че се оттеглят от услугата "бърза писта".

"Имаше пътници, които протестираха Базил да се качи на борда на техния полет", каза служител на летището пред АФП. "Ситуацията беше напрегната, затова той набързо напусна летището."

Базил, който има гражданство и на САЩ, трябваше да получи нов паспорт, след като остави своя в президентския дворец, когато Раджапакса се оттегли набързо, за да избегне тълпата в събота, каза дипломатически източник. 

Протестиращите в Шри Ланка, които превзеха резиденцията на президента Готабая Раджапакса в събота, намериха там милиони ланкийски рупии. Това съобщи ланкийският вестник Daily Mirror, цитиран от световните агенции.

 

Още по темата