Медия без
политическа реклама

Петков освободи Димитър Илиев от агенцията за пътна безопасност

Само преди дни той и премиерът обявиха война на пътните хулигани

11 Юли 2022
архив

Кирил Петков изненадващо освободи рали пилота Димитър Илиев като зам.-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Само преди дни двамата обявиха война на пътните хулигани.

Петков назначи Илиев в средата на април т.г. „Димитър Илиев не е просто съветник оттук нататък. Очаквам проблемите, за които той сигнализира, да бъдат приоритизирани. Време е да променим цялата структура как се вършат нещата“, каза тогава премиерът, подчертавайки колко му е близък Илиев. „Оттук нататък – прозрачни поръчки, достатъчно дълги срокове за гаранция, адекватно попълване на съществуващите дупки и нужда от ремонти. Нови магистрали, които да са на нивото на европейските пътища. Всичко това трябва да стане максимално бързо“, заяви Петков.

„Безопасността на движението по пътищата за мен винаги е била кауза. Аз работя в тази сфера от доста години насам. Проблемите не са само в пътищата, това е социален проблем. На първо място трябва да разглеждаме човешкия фактор, отговорните хора на пътищата. След това състоянието на пътищата и на автомобилите“, каза по онова време от своя страна Димитър Илиев.

С друга заповед на премиера за зам.шеф на агенцията е назначена Мария Лазарова. Според официалната биография тя притежава дългогодишен опит в административното управление, както и в подготовката и управлението на проекти с европейско финансиране. В миналото е била ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ и участвала в реализацията на проекти, свързани с подобряване на мобилността в градски условия. Мария Лазарова е служител на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ от нейното създаване, като до този момент е заемала поста директор на Дирекция „Административно-правно и финансово стопанско обслужване“. Координира и работата по проекти с европейско финансиране на Агенцията. Тя е магистър в специалност „Стопанско управление“ от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и бакалавър специалност „Икономика на индустрията“ от „Университета за национално и световно стопанство“.

Още по темата