Медия без
политическа реклама

ИТН саботира битката на управляващите за КПКОНПИ

Депутатите на Слави Трифонов провалиха кворума в правната комисия

06 Юли 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
От ПП обявиха като основна цел вътрешният министър Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия.

ИТН саботира приемането на първо четене от правната комисия на проекта за Закон за противодействие на корупцията, внесен от цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната" веднага след като партията на Слави Трифонов напусна управляващата коалиция. Проектът беше в дневния ред за днешното заседание на правната комисия в парламента, но то не се състоя, защото нямаше кворум. И докато за ГЕРБ и ДПС можеше да се допусне, че със сигурност ще бойкотират приемането на закона, то за ИТН все пак това бе част от ангажимента, с който влязоха в управляващата коалиция. Депутатите от ИТН в комисията са Андрей Михайлов, Златомира Карагеоргиева и Ива Митева. Те, наред с избраниците от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не се явиха за заседанието.

Кворумът на 24-членната правна комисия е 13 души. Той беше постижим от управляващите, докато ИТН бяха част от тях. "Продължаваме промяната" има шестима, БСП - трима, а "Демократична България" - двама. Т.е. трите партии от правителството в оставка имат 11 народни представители в комисията. Те не са достатъчни за кворум, нито за приемане на решения, ако комисията е в пълен състав.

"На път сме за пореден път, благодарение на саботажа на новото мнозинство, да се провали работата на комисията поради липса на кворум", коментира председателят й Милен Матеев (ПП). Според него въпросните партии от новото мнозинство са демонстрирали, че важните законопроекти, начело със закона за корупцията, не са от значение за тях. "За колегите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" е ясно. Те са против създаването на новата антикорупционна комисия. Но трябва да кажем какво става с ИТН. Колегите присъстват, те са тук, в стаята отсреща, но не са в комисията", възмути се и Явор Божанков (БСП). "Трябва да кажем кой застана на пътя на новата комисията - това е ИТН", продължи той. "Маските паднаха. ИТН сами избраха къде да се намират при тази разделителна линия", допълни го Матеев.

А Атанас Славов (ДБ) посочи, че забавянето във внасянето на проекта е било заради ИТН, които държали реформата в КПКОНПИ да се направи с два самостоятелни закона, а не с един.

Премиерът в оставка Кирил Петков вече обяви като една от причините за раздора с ИТН точно антикорупционното законодателство. Не може да се очаква подкрепа и от другите парламентарни партии.

Проектът предвижда сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с борбата с корупцията, и с конфликта на интереси, да се трансформира и да остане само с ресор отнемане на незаконно имущество - КОНПИ. В същото време се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК). В тази комисия ще работят разследващи инспектори, които ще извършват разследващи действия само за корупционни престъпления и ще имат право да носят служебно оръжие. Началниците им няма да могат да им се месят с указания или по друг начин, предвижда още проектът. Въвежда се и съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува наказателно производство по предложение на КПК. (Още за това какво предвижда проектът вижте тук.)

Когато преди седмица Петков обяви, че Асен Василев ще е кандидатът на ПП за следващ премиер, той очерта и основните цели за първите 6 месеца на това бъдещо управление. Първата е да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. Това също би минало трудно при сегашната конфигурация в парламента.

Реформата в КПКОНПИ винаги е била сочена от ПП като основен приоритет. Тя обаче така и не се случи. Сотир Цацаров подаде оставка като председател на комисията, но и досега мястото му се заема от заместника му Антон Славчев. Самият Цацаров се върна като върховен прокурор и дори получи отдел в прокуратурата, който да оглави. А междувременно Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата го почистиха от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация.

Няма ден, откакто коалиционното правителство е на власт, в който да не чуем как справянето с корупцията е цел номер едно и как порочните практики на предишното управление ще бъдат изчегъртани. Шест месеца по-късно и при задаващ се край на този кабинет обаче резултати няма.

 

Още по темата