Медия без
политическа реклама

Двустайните апартаменти са най-търсени за кратко наемане

Българите резервират през интернет основно жилища за почивка

Pixabay
1,1 млн. са регистрираните имоти в ЕС, отдавани под наем краткосрочно през специализирани платформи в интернет.

Двустайните жилища са най-предпочитани за краткосрочно наемане с резервация през интернет. Това каза за "Сега" Борис Павлов, изпълнителен директор на Flat Manager, чиято фирма е партньор на онлайн мрежата Airbnb.

"В такива жилища се настаняват най-често по двама души и само понякога по трима и четирима. Заради ковида вече намалява броят по-многолюдните компании от хора, идващи в България", поясни Павлов. По думите му, през първите 6 месеца на годината резервациите най-често са за 6-7 дни. Причината е възстановяването на туризма. Все още обаче основните наематели остават българите.

"На второ място, по понятни причини, са украинците. Немалко от тях все още живеят в такива квартири. По-нататък в Топ 10 са гражданите на Великобритания, САЩ, Израел, Италия, Франция, Русия и Испания. В следващата десетка до 20-о място са само страни от Стария континент", поясни бизнесменът.

Цитираната от него статистика показва още, че 38% от наемателите на такива жилища (без децата) са на възраст до 30 години. Между 30- и 40-годишни с 31 на сто. 15% са тези между 40 и 50 години, а гостите между 51 и 60 години имат дял от 11 на сто. По-възрастните - над 60-годишни, са само 5%.

Според Павлов все още не са се завърнали туристите от други по-далечни дестинации, които ги е имало преди пандемията.

"Много пътуващи има от Израел, Англия, Испания, Германия. Основната маса идва с полетите на евтините авиопревозвачи. Българите търсят най-често такива жилища през интернет за почивка, главно през лятото. Други нашенци пък, връщащи се за малко от чужбина, също наемат такива жилища за известно време", уточни той.

Павлов поясни още, че наемите на жилищата, резервирани през мрежата в последните месеци, са се повишили с 15% и сега най-често те варират от 50 до 70 евро на вечер за двустаен апартамент.

"Търсенето на къщи е слабо и е основно по морето. Този сегмент обаче не е популярен и заради забраната за партита. Те се наемат обикновено за по-дълги периоди от време - месец-два. Освен в София, Пловдив, Варна и Бургас голямо е търсенето сега и в малките градчета и курорти по морето. В листата имаме имоти и във Велико Търново, към които също има интерес, но те са много малко. В България около 10 000 са общо имотите в нашата мрежа", допълни той.

Преди дни гръцкият в. "Катимерини" писа, че сега в ЕС 1,3 млн. собственици на жилища ги предлагат за наемане чрез Airbnb или други подобни платформи. Всъщност от тях един милион предлагат само по един имот и са в категорията на малките собственици, а не са професионални компании за управление на недвижимости. Преди пандемията приносът за БВП на този пазар в целия ЕС се оценяваше на €19 млрд. годишно.

Гръцкото издание информира още, че през последната седмица представители на Европейския парламент са били на посещение в централата на Airbnb в Сан Франциско. Американската компания е предложила създаването на общоевропейски регистър на недвижимите имоти, отдавани краткосрочно, засилване на проверките за изтриване на незаконни реклами (без регистрационен номер).

В Гърция например още преди пандемията всички имоти, отдавани под наем, включително и тези през интернет, не може да излязат на пазара, без да имат регистрационен номер. Без него не може да се публикуват и обявите в мрежата. У нас засега подобни ограничения все още само се обсъждат.

 

Airbnb обяви пълна забрана за партита, съобщава CNBC. Преди 2 години, в началото на пандемията, компанията за краткосрочно отдаване на имоти въведе временно ограничение. Сега са забранени завинаги „разрушителни партита и събития“, които включват публични покани.

 

Още по темата