Медия без
политическа реклама

Руското посолство в София събира дарения за войната

Адвокат сезира прокуратурата да провери за съучастие във военни престъпления

28 Юни 2022
Посолство на Русия в София
Илюстрацията към публикацията.

Руското посолство в София започна благотворителна кампания за събиране на средства в помощ за руските военни, участващи във войната в Украйна, наричана от Кремъл "специална военна операция".

Това се вижда от пост на руската мисия във Фейсбук. Военното министерство на Русия е публикувало същия апел в Телеграм канала си, т.е. той е насочен към всички, не само към българската публика.

"Отчитайки много запитвания от граждани до Министерството на отбраната на Руската Федерация относно помощта на военните, участващи в специалната операция по защита на Донецката и Луганската Народни Републики, е създадена благотворителна фондация "ЗаЩИТа", гласи посланието. В него се допълва, че "ЗаЩИТа" има за цел "оказване на всестранна помощ и осигуряване на допълнителни мерки на социална подкрепа на военните и семействата им за сметка на доброволни дарения от физически и юридически лица". Открити са сметки в банките "Промсвязьбанк", "Сбербанк" и "Банк ВТБ".

По силата на санкциите срещу Русия първите две банките са изключени напълно от системата за банкови разплащания SWIFT, докато санкциите срещу ВТБ са частични. Говорителят на Европейската комисия Петер Стано коментира пред EURACTIV, че няма правна възможност за изпращане на пари в Русия, защото това би било нарушение на европейските санкции. "Това е извън факта, че българските банки най-вероятно ще откажат да обработят подобна трансакция", коментира Стано.

Благотворителният фонд "ЗаЩИта" не е създаден сега, а е регистриран още през 2018 г., разкри журналистът Атанас Чобанов, който пусна и документа за регистрацията във Фейсбук.

Междувременно адвокат Стоян Мадин обяви, че е сезирал прокуратурата по случая да провери дали има съучастие във военни престъпления под формата на помагачество от български граждани или чужденци, намиращи се в България, чрез предоставяне на финансови средства за подпомагане на руски военни, които може да са извършили военни или други международни престъпления. Веднъж сезирана, прокуратурата е длъжна да образува поне проверка и да се мотивира има ли достатъчно данни за престъпление. Ако отговорът е положителен, трябва да се образува разследване.

"Тази сутрин прочетох, че руското посолство набира пари за финансиране на войната на Путин. Смятам че това е скандално. Затова се свързах с официалния контакт на Мета (Фейсбук) и изпратих публикацията, за да оценят спешно дали това не нарушава правилата", обяви и министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов.

"Как не сме се сетили досега, че не друг, ами агресорът има нужда от защита? Как не сме се сетили, че мародерите на Путин имат нужда от защита, а не ограбените от живота и бъдещето си украинци? Как не сме се сетили, че защита се полага на армията, обстрелваща МОЛ в работно време? Как не ни е хрумнало досега да съберем пари за собствените семейства на героите, изнасилващи други семейства, с все децата? Как не сме били достатъчно съобразителни, че да финансираме доброволно и най-вече - благотворително! - специалната военна операция на Путин? Как не сме се сетили да станем съучастници във военните престъпления на един диктатор? Другарко Митрофанова, срам за дипломацията е всичко това. Срам е и за съвременната цивилизация, от която очевидно не искате да бъдете част. Тук, в Европа, не сме крепостни никому и пари за zащита на агресори не събираме", коментира във Фейсбук и депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

КИБЕРФОЛК

 

Още по темата