Медия без
политическа реклама

По-високият акциз на цигарите от 1 юли не мина в бюджетната комисия

Депутатите приеха по-широка дефиниция за хляб с 0% ДДС

27 Юни 2022Обновена
Илияна Кирилова

Увеличението на акцизите за тютюневите изделия от 1 юли не успя да мине на второ четене на актуализацията на бюджета във в бюджетната комисия. С 11 гласа "за", 3 "против" и 8 "въздържали се" новите разпоредби за поетапно вдигане на акциза на цигари, тютюните за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета, както и въвеждането на нов акциз за течностите в електронните цигари, не получиха подкрепа.

Така в бюджета тази година няма да влязат планирани 100 млн. лв. с актуализацията от по-висок тютюнев акциз.

Преди това депутатите от бюджетната комисия одобриха на второ четене по-широка дефиниция за хляба, който от 1 юли ще бъде с нулева ставка ДДС. Ако това бъде гласувано и в пленарната зала, има риск да се отвори огпомна пробойна в държавния бюджет и риск "всяка кифла да стане хляб".

Между първо и второ четене на законопроекта за актуализация на държавния бюджет от "Продължаваме промяната" предложиха данъка да отпадне за хлябове "бял", "Добруджа" и "типов" по утвърдените стандарти на БАБХ. Преди това в гласувания на първо четене законопроект не беше уточнено кои видове хляб ще бъдат с данъчна преференция.

"От Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че с това ограничение с нулева ставка ще се окажат само 1 процент от хлябовете в магазините. Т.е. антикризисната мярка ще има нулев ефект", посочи председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. Той предложи да остане в сила само предложената дефиниция за хляб, а именно: продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесването на пшенично брашно или от друга зърнена култура, самостоятелно и в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска и технологични добавки (при необходимост).

Депутатите от всички парламентарни групи в бюджетната комисия се съгласиха с мотива му и не подкрепиха ограниченията, свързани със стандартите на БАХБ.

Повечето идеи за прекрояване на бюджета преди второто четене не се радват на всеобщо одобрение и комисията ги отхвърля.  

Не бе прието предложението на Пламен Абровски от ИТН да се въведе 9% за плодове, зеленчуци и слънчогледово олио, както и 0% - на брашното. Финансовият министър Асен Василев обяви, че подобна мярка ще струва на хазната 100 млн. лв. по-малко приходите от ДДС. "По принцип МФ се опитва да води политика без диференцирани ставки. Не поддържаме такава мярка", каза Василев.

По същата причина бе отхвърлено и искането на Десислава Танева от ГЕРБ за 9% плодове, зеленчуци, мляко, месо, яйца и други продукти от първа необходимост. Сметките на МФ бяха, че това ще намали приходите с 345 млн. лв. само за останалите 6 месеца на годината. 

От ГЕРБ обаче настояха, че това е антикризисна мярка, която ще подпомогне и българските селскостопански производители. "Производителите, които директно продават на пазара, са освободени от ДДС, Ставката се начислява при търговеца. На практика ще се насърчи вносът", каза Василев. Против се изказа и Георги Ганев от ДБ, според който единствената антиинфлационна мярка е намаляване на ДДС за всички стоки и услуги. "Да не създаваме привилегии за определени хора. Повечето производители са под прага на ДДС и не са регистрирани, т.е. ще облекчим единствено големите производители и търговците", посочи Ганев.

Не бе прието и предложението на Ива Митева от ИТН да се увеличат от 25% на 40% нормативно признатите разходи за адвокатите, които са на свободна практика, което би довело до намаляване на данъчната тежест за тях. Мотивите са, че адвокатите дълго време били лишени от работа покрай ограниченията на ковид-кризата, а сега заради инфлация разходите им нараствали.  "Успяха да ме убедят да подкрепя това тяхно искане, една част от разходите на адвокатите са изисквани по закон, докато това не важи за други свободни професии", посочи Георги Ганев от ДБ. От БСП обаче категорично се противопоставиха. "Да променим завинаги облагането на адвокатите заради два-три месеца затруднения в пандемията, не го приемаме. Много други професии понесоха загуби", посочи Румен Гечев.

"МФ е против. Да се отделят адвокатите от архитекти, инженери и други професии е нарушение на европейското законодателство за неправомерна държавна помощ", заяви министър Асен Василев. Той обаче се съгласи, че е добре да се обмисли данъчният режим за всички свободни професии. 

"Съгласни сме да се помисли всеобхватно за някакви промени. Но щом адвокатите са засегнати от кризата, значи тя е много голяма", заяви иронично Йордан Цонев от ДПС.

Спор в бюджетната комисия предизвика вдигането на акциза за цигари, тютюн и въвеждането на нов акциз за течностите,  с които работят електронните цигари. Както вече бе гласувано на първо четене от 1 юли налогът за класическите цигари се вдига от 177 на 187 лв. на 1000 къса, което ще доведе до оскъпяване на кутията между 20 и 25 ст. Мярката обаче не мина, както и следващите стъпки за поетапно увеличение на налога в следващите три години.

Заради оплакванията на тютюневите компании, че няма време да облепят нови бандероли и за цялата процедура по повишения акциз от 1 юли, депутати от различните политически партии излязоха с различни предложения за отсрочка. БСП предлага това да стане от 1 август, ПП - от 1 септември, ГЕРБ - поне от 1 октомври, а ДПС - от 1 януари 2023 г. Нито едно предложение не получи достатъчно гласове. Така в сила остава датата 1 юли. Депутатите обаче прегласуваха точката със сроковете на новите акцизи след почивката, при което тя отпадна. 

Отхвърлено бе и предложението на ГЕРБ намалената 9% ставка ДДС за бира и вино в заведения да продължи да е в сила до края на 2022 г. С актуализацията на бюджета се предвижда ставката да се върне на 20% от 1 юли. "Туризмът пострада най-много от пандемията, след това от войната в Украйна и трудно ще бъде възстановен", посочи като аргумент Кирил Ананиев.

"От края на март няма ограничителни ковид-мерки. Освен това виждаме добро възстановяване на ресторантьорството", опонира финансовият министър. От БСП също обявиха, че не е морално за лекарства да не се допуска намаляване на ДДС, но за "биричката" да може.

В бюджетната комисия гласуваха по-ниски данъчни и акцизни ставки за енергоносителите.

След почивката депутатите от бюджетната комисия започнаха същинското гласуване на корекциите в бюджета - приходи и разходи. Както писа "Сега" депутатите са внесли около 50 предложения, голяма част от тях за допълнителни разходи за различни министерства и социални групи, които да се покрият със завишение на приходите от ДДС.

Близо 50 различни предложения - повечето за намаляване на данъци и за допълнителни разходи, са вкарали депутати от различни партии между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Днес изтече крайният срок за приемане на предложенията.

 

Още по темата