facebook
twitter

Вие сте тук

33 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
100 физически лица и фирми са си поделили 75% от агросубсидиите

75% от директните плащания за обработваеми земи са получени от 3700 физически и юридически лица, но те представляват реално 100 свързани лица. Това показва доклад на Центъра за изследване на демокрацията, цитиран в края на миналата седмица от Тихомир Безлов, главен експерт в програма "Сигурност". При плащанията по програмите за селските райони 67% от субсидиите са усвоени от 100-те свързани лица, каза експертът. Данните са за 2016 г., като от десетте най-големи юридически лица в земеделието първите пет са на едно семейство.

Според Безлов концентрацията на субсидии в земеделието води до криминални практики. Той припомни, че за 2018 г. общо от еврофондовете България очаква да получи около 4.2 млрд. лв. За селското стопанство са предвидени 2.91 млрд. лв., от които 2.64 млрд. лв. са от еврофондове. Проблемът не е, че 69% от субсидията е в селското стопанство, а концентрацията ѝ, изтъкна той.

Безлов коментира, че приемането на таван за субсидиите от 300 хил. евро през 2014 г. е довело до раздробяване на стопанствата чрез подставени лица. В новата европейска Обща селскостопанска политика се обсъжда след 2020 г. да има още по-нисък таван на директните плащания от 60-100 хил. евро. Така, за да продължи да получава субсидии в същия размер, най-големият получател трябва да се раздроби поне на 47-48 фирми, а на 100-те най-големи им трябват поне 2400 фирми, изчисли експертът, цитиран от Инвестор.бг.

И докато стопанствата се роят, от Министерството на земеделието правят нов опит за решаването на проблема с разпокъсаните ниви. За целта ведомството на Румен Порожанов е изработило проект на Закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи, който обединява други няколко нормативни акта. Целта е да се създаде ред в комасацията на земеделски земи - проблем, за решаването на който от години настояват в бранша. С проекта се въвеждат и нови такси, предвидени са и глоби.

Оказва се, че България е първенец в Европа по показателя "раздробена земя" - имаме над 20 милиона парчета с над три милиона собственици. Допълнителен проблем е наличието на много наследници на всяка една нива, което е още една пречка пред окрупняването на площите. В новия проект е заложен и ред, по който да става уедряването на нивите. Решението за изготвяне на план за комасация ще се взема единодушно от общото събрание на собствениците. То ще определя имотите, които се включват в плана, необходимия бюджет, ще учредява местен комитет и ще приема проекта на плана за уедряване, става ясно от проекта. За откриване на процедура собствениците ще подават заявление до агроминистъра, който назначава постоянна комисия, приемаща проекта. Още отсега обаче експертите са скептични, че законът ще види бял свят. От Асоциацията на собствениците на земеделски земи имат свой прочит защо комасацията не върви години наред - един проект за окрупняване се прави за не по-малко от 2 години, а обикновено у нас министрите се сменят по-често.

С проекта се въвежда и такса за промяна на предназначението на земеделската земя, която ще се определя с тарифа на правителството и ще се плаща от този, който е поискал промяната. Изключение има само за тези земеделци, за чиито земи има влязъл в сила подробен устройствен план, който предвижда изграждане на национален или на общински обект. Проектът предвижда и глоби за палене на ниви, които ще са от 500 до 5000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 10 хил. лв. за второ.

 

ПУСТОШ

България е лидер по брой на изчезващите села в Европа. "Всеки опит да кажем, че има шанс младите хора да се върнат на село, на този етап е самозаблуда", коментира пред БНР Галина Пейчева, зам.-председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Тя даде за пример селото, в което има лично стопанство - най-младият постоянен жител там бил на 76 години. Субсидиите, които фермерите получават, са в пъти по-ниски от тези на европейските им колеги, изтъкна тя. Според колегата й Анатолий Георгиев проблемът не е само в парите. "Колкото и европейски средства да бъдат наливани в селското стопанство, то няма как да бъде икономически ефективно. Това е така заради разпокъсаната собственост на земята със среден размер на нивите от 6 декара, както и заради разрушената и липсваща напоителна и отводнителна инфраструктура.

Към статията във в. СЕГА

Страници

kaily
снимка на kaily

Що не оповестите и кои са тия 100 лица?

Забранено е със закон ли?

Matros
снимка на Matros

Най вероятно,стоте лица са политици,управляващи,опозиция и най вече ДПС :) + пак тяхни хора от групировки разни като ТИМ и т.н Прокуратурата и ДАНС сигурно ги знаят поименно,но...

Тодор1

Ужаст! 

Голямото крадене!

по-голямо от голямото при Костов

и хляба поскъпва !

Само Цв.Цв. и тиквата пеят дитирамби колко сме добре .

Латифундистите от Южна Америка ряпа да ядат.

Затваряй училища народа прозд пей партийно сърце!

 

JR

Ашколсун! ГРОБ - видимите резултати...

Утринен зов

След като се знае и не могат да опазят европарите от латифундистите, значи системата е сбъркана. Ми да да се види колко е обработваемата земя и да дават на декар. Като се прескочат собствениците  от 100 декара нагоре, те не заслужават. Парите са за дребните стопани, а не за чокои.

inventus

Трудна работа е да се прескочат чокоите.Те вече са си раздребнили земята на свързани фирми както се изяснява по горе в статията.И пак прибират лъвският пай от евросубсидиите.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

"Оказва се, че България е първенец в Европа по показателя "раздробена земя" - имаме над 20 милиона парчета с над три милиона собственици. "

В резултат от "връщането на земята в реалните граници" на Ж. Желев и Ф. Димитров. Но 100 -те човека са си направили комасацията отдавна.

          " Субсидиите, които фермерите получават, са в пъти по-ниски от тези на европейските им колеги"

          А това е за спомен от М. Кунева.

Антей

Ами, 

така трябва.

 

Освен тези 100 лица в България - други ЖИВИ хора няма!

И те трябва ВСИЧКО да приберат!

 

От толкова - ядене, ядене, преяждане ... бе, не им е лесно.

Това прави - тонове "отпадъчни продукти",

с които вече сигурно покрити и по главите....

 

Из цялата държава се носят едни такива "прекрасни" миризми,

че НАРОДА  масово БЯГА от родните си места.

 

14 000 деца са напуснали училище - щото родителите им заминали 

за чужбина, вика образователния началник.

Ама хора - това е СТРАШНА ЦИФРА!!

 

Което пък потвърждава мисълта на 100-те лица (хипер земеделците),

че те трябва да вземат всичко - защото ДРУГИ ЖИВИ хора в България няма!

 

И един светъл пример.

В братска Чехия направиха нещо много просто и умно!

 

От АПК и ТКЗС-тата - направиха АКЦИОНЕРНИ дружества.

И без да се разрушава нищо - всеки стана акционер,

според размера на капитала си - земята - ВЪРНАТА по документи,

не в реални граници!

 

Но чехите искаха да СПАСЯТ земеделието си - източника, който

ХРАНИ и отглежда собственото им население, което

НЕ напуска държавата си.

(колко българи отидоха да изкарват прехрана в Чехия, обратното не).

 

А ние?

Ама наистина Т.Живков (светла му памет) е "виновен",

защото направи толкова БОГАТ АГРАРЕН СЕКТОР 

 

с толкова ВКУСНИ земеделски продукти - истински,

че от ЗАВИСТ се саморазрушихме?!

 

Точно това потвърждава и последното изречение от статията -

да,  разрушена е напълно

инфраструктурата на земята - хидромелиоративната - кръвната система

на българското земеделие.

И трудно е възстановимо.

 

... ФЕНИКС от пепелта - може ли да се появи?!

 

 

Solace

Само да напомня едно интервю на Безлов от 2016-а, в което казва същото. https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2016-10-25/v-balgariya-nay-malak-broy-hora-poluchavat-nay-golemi-subsidii-ot-es

 

Иначе, кои са получателите - сем. Дичевски, Агро Сантия, Агрия холдинг, сем. Ненкови, сем. Илчовски и т.н. Всичко е в нета, за съжаление повечето публични данни са към 2015-2016 г. Другото е ровене в Търговския регистър, ама пусто нямам време...

ER
снимка на ER

 Бентли одобрява това!

Weiß

Поделението на Rolls-Royce за селскостопански машини също.

розенхайм

Много ми се виждат като бройка. 

Арендата, която плащат за 1000 кв м за година е 30 лева.

розенхайм

Всъщност никой не следи за законовото ограничение  едно лице да притежава не повече от 200 дка земя /300 в Добруджа/. Една правна  норма без значение. Като въпроса за коланите :

Законите на физиката не важат за полицаи, линейки, пожарни а сега и автобуси, пътуващи до 30 км отдалеченост. Тези МПС не са задължени да  слагат колани - защо? Отговора е като за смяната на зимното и лятно време : " защото така".

Solace

Няма ограничение за притежаваните земи. Има значение за субсидиите - до 300 дка се плащат по една ставка, над 301-ия декар - друга, по-ниска. Пък ти си заявявай и по 10 000, никой не ти пречи.

варадин

защо ли това не ме изненадва

lalluger

За повечето проблеми в държавата е виновна концентрацията на населението в 2-3 града. Това е комплексарската политика на София - всичко да е там, без логика и разум. От това следват много проблеми, свързани помежду си: обезлюдяване, закриване на болници и училища --> обезлюдяване --> заемане на територията от циганори --> несъвместимост с никой друг етнос по ред причини --> обезлюдяване от страна на последните имали някога добри намерения да вършат нещо законно. След тази спирала няма вече достатъчно население и нормална среда за живеене там при многото ниви и там може да развива дейност само много силен финансово субект. Иска се техника, база, ОХРАНА, топки!!! Прекрасни, големи добруджански села, а и не само, изчезват. И не защото се живее лошо от земеделие (там хората имат земи), а защото липсват другите сфери на живота. 

На всяка открита детска градина в София съответстват вероятно 3 закрити на друго място. Това е положението.

Sine_metu

Пон., 17/09/2018 - 00:33 (нов)

Утринен зов

След като се знае и не могат да опазят европарите от латифундистите, значи системата е сбъркана. Ми да да се види колко е обработваемата земя и да дават на декар.

 

Ноо си е точна "системата". В точно съответствие с политиката - обезбългаряване на територийката.

 

А що на декар? На декар си е същата "система".

Субсидиите трябва да са за заетост и добавена стойност.

Така и ще бъде, когато територийката се очисти и от последния българин.

lalluger

А това че земята е върната в реални граници е единственото разумно решение. Вашите баби са имали там земя. Сърдете се на тях, ако не ви харесва. Имате вашия истински имот. Правете с него каквото искате. Ако наследите не земеделска земя, а друг тип недвижим имот, къде щяхте да искате да ви го върнат? На Витошка може би? 

Мантрата за маките парцели е друга глупост, повтаряна от някой панелен обитател, спонсориран от едрите арендатори. Та в Германия или Италия се плашат кто чуят какви едри арендатори има у нас. Обработват си дори и смешни парцелчета, за които в Добруджа никой няма да запали трактора за да обработва. Малките парцели дори насърчават хората да бъдат иновативни.

- Напоителна система: да, основно в Добруджа трябва, водата е дълбоко и скъпа. Имало е проекти, но ги сварила демокрацията незавършени, а може би и необмислени, не съм запознат. Но пък цялата Дунавска равнина е рай.

- липсата на възпитание и трудови навици: промените насадиха друг морал Не беше "куул" да си земеделец. Виждал съм хора да продават 100 дка земя в Добруджа (2 парцела) за да купят гарсониера (с кредит) във Варна. У нас звучи нормално. Питайте в други уважавани от вас страни нормално ли е това!

дъртреалист

 

Може за 

Центъра за изследване на демокрацията

да е видно, че 100 субекта засмукват милиардите,

но за директора на ГДБОП тези 100 субекта са невидими. 

Щото са "хора", т.е. недосегаеми.

А те не престъпват законите.

Само гражданите.

Domi

Те не са хора те са хищници и само друг по голям може да унищожи...

Su38

Кой не скача...

kaily
снимка на kaily

след години тайни почнаха да се осветляват някои и други факти

по малко

по малко

църцори

истината

Какво ли се случва в кухнята?

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

някой запознат да сподели

За какво са субсидиите?

евтино месо/хляб  качествена храна?

произвеждат нещо дефицитно трудоемко?

аз съм родом от добруджа...още не могат  да докарат на качество  хляба от соца...

В гърция където съм  най хубавото месо и зърно си е за тях си..изнасят излишък ...

пълно съсъ стада и в магазина литър мляко е по евтино , по великден  агнешко  охладено е 3-4 Евро...

Те така...

kaily
снимка на kaily

Субсидиите са на декар засято, не на декар прибрана реколта. Така че се сее и не се прибира, щото освен сеенето за замазване на очи друга работа не се върши, съответно реколта няма.

Който наистина сее, за да жъне, а не за субсидии, изнася, щото му е по на печалба. После пък внася трето качество за бг говедата, каквито той ги има.

И те тека.

В Гърция сигурно сто човека не са си разпределили цялото селско стопанство и всички субсидии, затова имате.

 

АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН
снимка на АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН

Гърците  за това имат и затова  вземат за ратаи българи.

 

а нямат и гъркини проститутки , ама не са обявили  държавни поръчки ...

някой би казал че били грозни...

ами никак не е така..

щото  бг . кат с а убавици  па с а едни, къщовни, едни  вярни, работливи...

 

 

ViktorSchauberger

„Израелските компании проявяват интерес към покупката на земеделски земи в България. България разполага с държавни земи, които в кризата държавата не може да управлява добре и възнамерява да продава част от имотите на Държавния поземлен фонд.”, съобщи най-официално и спокойно пресцентърът на Министерството на земеделието след срещата на Найденов с израелския му колега Шалом Симхон през 2011г.

Памфуций
снимка на Памфуций

Щото са "хора", т.е. недосегаеми.

А те не престъпват законите.

Само гражданите.

Проблемът е, че тези стотина фирми го правят напълно законно. ГДБОП няма думата в случая, защото държавната власт по десетки начини съдейства на този тип усвоителство.

Предводител на ...

Субсидиите са на декар засято, не на декар прибрана реколта. Така че се сее и не се прибира, щото освен сеенето за замазване на очи друга работа не се върши, съответно реколта няма.

Който наистина сее, за да жъне, а не за субсидии, изнася, щото му е по на печалба. После пък внася трето качество за бг говедата, каквито той ги има.

Кратко и ясно. ?

Rio

Според колегата й Анатолий Георгиев проблемът не е само в парите. "Колкото и европейски средства да бъдат наливани в селското стопанство, то няма как да бъде икономически ефективно. Това е така заради разпокъсаната собственост на земята със среден размер на нивите от 6 декара, както и заради разрушената и липсваща напоителна и отводнителна инфраструктура.

Така ще е, след като СДС и Костовци първи разтуриха селското стопанство и направиха всичко възможно да раздробят обработваемата земя, продадоха техниката и животните за жълти стотинки (усвоиха ги правилните хора), даже бутнаха сградите и свалиха керемидите, после ликвидираха поливните системи, нещо което ГЕРБ довършиха наскоро, като извадиха и последните останали тръби тук-там... 

 

Ами за това положение е ясно на кого трябва "да благодарим"! ?

 

mko

?

Страници