Медия без
политическа реклама

Прокуратурата проверява договор на ББР, свързан с Лена Бориславова

Не е известно обаче държавното обвинение да работи по лошите кредити, раздавани от банката

Булфото
Лена Бориславова

Прокуратурата проверява договор на Българската банка за развитие (ББР), свързан с началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова. Това се разбра от пост на самата Бориславова във Фейсбук отпреди няколко дни. 

"Прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (на банката, б. а.) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение", пише Бориславова. Пред "Сега" тя уточни, че не е разпитвана по проверка или досъдебно производство по казуса и отказа друг коментар. "Сега" научи, че от ръководството на ББР е търсена информация за договора му с адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (ДГКВ) - кой, защо и при какви условия го е сключил. Лена Бориславова беше част от това адвокатско дружество.

Според източници на "Сега" договорът е бил за няколко месеца, докато бъде окомплектован юридическият отдел на ББР, тъй като много от хората напуснали заедно със старото ръководство на банката, а новото било притеснено да не са му оставени заложени капани. Дружеството ДГКВ било избрано, след като били пратени покани на няколко фирми.

ББР стана обект на много проверки и разкрития, докато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката миналото лято. Стана ясно, че на определени фирми са отпускани необезпечени "балонни кредити". Бориславова пише, че "старите големи кредити на въпросните 8 компании … е, без изненада - изпадат в неизпълнение, т.е. няма #КОЙ да върне онези 2 млрд. лв. Наказани няма…"

Вече втори ден министърът на икономиката Кирил Петков отговаря на депутатски въпроси за единствената държавна банка у нас - ББР.   Пред народните представители той сподели, че тази година банката вероятно ще инкасира 250 млн.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова през февруари публикува договора на външната кантора, наета от ББР.  В него Бориславова е посочена като предоставящ услугите от името на кантората. Атанасова настоява, че договорът е сключен, преди новото ръководство на банката да бъде вписано в Търговския регистър.

"Сега" опита да разбера от прокуратурата какво проверява около договора на ББР с кантората, както и дали има някакви разследвания за лошите кредите от държавната банка. В сряда на държавното обвинение бяха изпратени писмени въпроси по темата, но и до днес отговори няма.

 

Още по темата