Медия без
политическа реклама

Нинова: На Радев президентската институция му е тясна

Държавният глава искаше да е скрития премиер, а Кирил Петков да е лицето, смята лидерът на БСП

25 Юни 2022
Илияна Кирилова

"Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова започнаха да атакуват правителството буквално в първия месец след съставянето му. Аз нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде "Продължаваме Промяната", който ги изстреля във властта, ги атакува. С времето си дадохме сметка какво става: на президента Радев президентската институция му е тясна, той иска реална власт, президентската институция не дава такава". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНТ.

"Служебните кабинети му се усладиха. Инсталирайки ги като лице на промяната, като някакви кукли едва ли не, Радев си мислеше, че ще остане да дърпа конците. Президентът чрез своите назначения в администрацията искаше да е скрития премиер, а Кирил Петков да бъде лицето. И след като Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това не се случи. Според мен разривът започна с първата смяна в "Булгаргаз. В момента, в който Кирил и Асен започнаха промените, президентът и вицепрезидентът започнаха атаката", заяви Нинова. Тя определи в много случаи атаките от президентството като абсолютно необективни.

Според Нинова след падането на кабинета на Кирил Петков няколко фирми са вкарали документи за износ на оръжия за Украйна във ведомствената комисия. "Да им кажа, няма да получат разрешение! Няма да позволим нито една стока да излезе в Украйна. Това са определени фирми - докато сме там, това няма да стане", закани се министърът на икономиката. Нинова за пореден път повтори тезата си, че България не е изнесла и един патрон за Украйна и заяви, че не носи отговорност за това какво други държави правят с купената от нас специална продукция. "Представете си - купувате си кола, плащате си, тя си е ваша, решавате да я продадете или да я дарите на съседа. Може ли този, който ви я е продал преди това, да ви каже да не го правите и цял живот да я карате?", попита Нинова. Тя коментира и интервюто на премиера Кирил Петков пред британския вестник "Гардиън" и разяснението му по темата изнасяме или не оръжия за Украйна. "Имаме едно разминаване и едно неправилно тълкувание в това интервю", коментира Нинова.

По повод излязлата във в. Гардиън" статия, от която става ясно, че България е изнасяла оръжие за Украйна през Полша, премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че това не е вярно.