Медия без
политическа реклама

Захарова за Петков: Само Батман и Жената котка не обвини за свалянето

Фактът, че Митрофанова е виновна, е толкова удобно обяснение за тях, защото сега въобще за всичко е виновна Русия, нападна и руската посланичка

23 Юни 2022Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова атакува подигравателно българския премиер Кирил Петков заради негови думи в парламента. В Телеграм и Фейсбук тя написа: "Премиерът на България обвини за своето сваляне от поста трима политици и руският посланик. "За мен беше чест да оглавявам правителство, свалено от Борисов, Пеевски, Трифонов и Митрофанова", казал Петков." Веднага след това тя добавя: "В списъкът на виновните липсват Батман и Жената-котка". Захарова определя Петков като изморен от говорене.

След като на 2 март отказа да се яви в Министерството на външните работи, днес руската посланичка Елеонора Митрофанова се е срещнала с премиера Кирил Петков. Това обяви правителствената пресслужба. Поканата за срещата е била на премиера.
Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията. Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

Кирил Петков повтори тезата си, че е свален от Борисов, Пеевски, Трифонов и Митрофанова няколко пъти. След като каза това в парламента, после той направи това и пред хилядното множество, събрано се в подкрепа на правителството на площада пред Народното събрание. Там той  каза: 'Един човек на тъмно, една мутра от Банкя, един от сараите и Митрофанова свалиха правителството''. 

Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област, защото тогава стана реч за разделянето на България и само Съветският съюз не дава да се раздели тя. Не само че СССР не дава тя да бъде разделена, но ѝ оставя придобивката Добруджа.

Вотът на недоверие бе подкрепен от 123 депутати от новото, наричано често опозиционно мнозинство от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Предложението на ДБ от парламентарната трибуна тази сутрин руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата предизвиква напрежение в управляващата коалиция.

Часове след Захарова, и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова се включи по темата. Тя нарече "удобно" твърдението на премиера Кирил Петков, че тя е виновна за вота на недоверие към коалиционното правителство, гласуван вчера в Народното събрание, предаде ТАСС, цитирана от БТА. „Фактът, че Митрофанова е виновна, е толкова удобно обяснение за тях, защото сега въобще за всичко е виновна Русия ", каза Митрофанова по телевизия "Русия-24".

Митрофанова добави, че миналата година в България е имало сериозна правителствена и парламентарна криза, три пъти са произвеждани парламентарни избори, „и накрая парламентът се събра". „Те направиха толкова добро впечатление, защото казаха: "Ние не сме десни, не сме леви, ние сме за България", което беше много добре прието от българския народ", каза Митрофанова.

Според посланичката много българи били озадачени от факта, че България е в първите редици на подкрепата за санкциите срещу Русия, тъй като „традиционно българският народ има много добро отношение към Русия".

В същото време тя добави, че инфлацията в България в момента е 18,5 процента, а промишлената инфлация е 45 процента, „т.е. това са достатъчно сериозни числа, хората в България не са богати, всичко това се отразява силно на хората". 

Още по темата