Медия без
политическа реклама

Димитри Иванов стана почетен гражданин на Асеновград

Общинският съвет го отличи с признанието по случай неговата 90-годишнина

22 Юни 2022
Уикипедия
Димитри Иванов

Общинския съвет на Асеновград провъзгласи за почетен гражданин наблюдателя на вестник "Сега" Димитри Иванов по случай неговата 90-годишнина. Решението бе взето с единодушие, съобщи на "Сега" пловдивската журналистка Галина Вълчева.

Джимо, както обикновено го наричат колегите му, е роден на 1 януари 1932 г. в Асеновград. Дълги години работи в БТА. Представя новините във „Всяка неделя” по БНТ, а по-късно е сред водещите на обзорното политическо предаване „Панорама”, което със своята обективност спечели трайно доверието на зрителската аудитория. След 1989 г., заедно с колегата си Тома Томов, води седмичното обзорно предаване „Наблюдател”. Като журналист е правил интервюта със световни политици, творци и медийни анализатори. Превел е много творби на американски писатели. Автор е на предговори и послеслови към романи, повести и сборници с разкази.

Неговата номинация за почетен гражданин на Асеновград бе издигната от инициативен комитет на Международната академия по журналистика – ЕВРОПРЕС, оглавявана от колегата му бетеанец д-р Георги Найденов, от общественика и педагог Асен Димитров - Феликс, член на СБЖ и СБП, от Елена Хайтова – публицист, писател, културен деец, член на СБП, и от Йордан Кожухаров – общественик, публицист и краевед.

Удостояването на Димитри Иванов е заслужено признание за един от най-дълголетните, ерудирани и обективни български журналисти, се казва в изявление на инициативния комитет.