Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС настояват НС да вдигне спешно ветото над Скопие

Двете формации искат парламентът да приеме предложението на френското председателство на ЕС за разрешаване на спора

Външната комисия разглежда френското предложение и протокола за РСМ

Външната комисия разглежда френското предложение и протокола за РСМ. Повече по темата вижте тук: https://bit.ly/3ybc1dn

Posted by Новините на NOVA on Wednesday, June 22, 2022

ГЕРБ и ДПС паралелно - вероятно и съгласувано - обявиха, че ще предложат Народното събрание да одобри Преговорната рамка за членство в ЕС на Северна Македония и Албания, представена от френското председателство на ЕС. От партията на Ахмед Доган внесоха проекторешение в този смисъл веднага след гласуването на вота на недоверие срещу кабинета "Петков".

Въпреки че премиерът в оставка и формацията му ПП също ратуват за бързо разрешаване на спора, не е сигурно, че ще подкрепят предложенията на опозицията заради тежкия политически конфликт помежду им. Освен това, ПП трябва да се съобразява с БСП, за която не е сигурно дали ще подкрепи френското предложение.

Че няма шансове за помирение, подказва начинът, с който опозиционните формации представиха предложенията си. В кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че през последните шест месеца правителството на премиера в оставка Кирил Петков не е направило нищо, за да разреши конфликта. "В Брюксел говориха едно, а в България обратно. Все едно от двете е лъжа", каза Карадайъ. 

В същия дух говориха и от ГЕРБ-СДС. Шефът на парламентарната група на формацията Десислава Атанасова прочете декларация от парламентарната трибуна след вота. Тя заяви, че Кирил Петков "с бездействието си не само не реши спорните въпроси, а ги задълбочи", с което е застрашил българския национален интерес. "Той пречеше изцяло на преговорния процес и с двойнствената си външна политика“, каза Атанасова. И съобщи, че ГЕРБ-СДС е готова със собствен проект на решение, с което парламентът да одобри френското предложение.

Атанасова подкани партиите, които "държат на евроатлантическата посока на България", да подкрепят инициативата. "Настояваме Кирил Петков и правителството да одобрят двустранния протокол незабавно", призова тя. Според нея проекторешението е гаранция, че "България няма да изпусне историческия момент и че българските национални интереси ще бъдат защитени".

Съпартиецът й Даниел Митов каза по Би Ти Ви, че въпросното решение ще бъде внесено в НС още утре. "Трябва да задължим правителството да направи съответните ходове, за да договори и да защити националните интереси. Трябва да се подпишат двустранните протоколи и след това да се отиде на съвет със съответната позиция", допълни още Митов.

 

УМИШЛЕН ПРОВАЛ

По-рано днес с гръмовен скандал пропадна опитът да бъде разгледано френското предложение във външната комисия на парламента.

Идеята на управляващите беше днес да се проведе изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска. То трябваше да послужи като основа за по-нататъшно обсъждане на инициативата на Париж. От ГЕРБ-СДС обаче обявиха, че няма какво ново да научат от първия ни дипломат. Същото мнение споделяше и ДПС. От опозицията настояха, че депутатите трябва направо да получат от Министерския съвет проект на решение по темата. Такъв проект нямаше. Накрая, по предложение на ДПС, което герберите подкрепиха, заседанието беше отложено. Това се случи, въпреки че едва часове по-рано вождът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов лично обеща подкрепата на своите депутати, ако управляващите решат скоростно да придвижат въпроса през парламента.

Френското предложение за решение по наложеното от България вето за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС е изпратено до Комисията по външна политика в НС, съобщи БНР, позовавайки се на два независими източника от парламента.

В самото начало на заседанието Станислав Анастасов от ДПС обяви, че то трябва да се отложи заради липсата на проект на решение от Министерския съвет. Атанас Михнев от ПП веднага контрира, че изслушването трябва да се проведе, за да бъдат запознати хората с работата, която е извършена до момента по преговорите. 

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС подкрепи отлагането на заседанието. ''Очевидно така е решил премиерът Петков - да нареди на посланика да внесе френските предложения директно в Народното събрание без становище на Министерския съвет. Ние чакахме дни наред да бъде свикано това съвещание след евентуално становище на Министерския съвет, с предложение, каквото и да е било то'', продължи с обвиненията Захариева. А накрая окачестви спешното събиране на комисията като "цирк и кризисен пиар". "Каквото и решение да вземем в зала, то ще бъде противоконституционно. Министерският съвет е този орган, който трябва да внесе и вземе решение", допълни Захариева. Накрая обвини шефката на комисията Венцислава Любенова, че поискала проект на решение от Генчовска - а министърът няма законовото право да подготвя такива актове.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС подкрепи Захариева. "Провежда се заседание на външна комисия едновременно със заседание на Министерския съвет. Ние не знаем дали Министерският съвет ще вземе решение и какво ще бъде то", каза депутатът. И определи днешното заседание като "самодейност".

Зам.-шефът на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин остро коментира, че това е поредният опит, в който темата за Северна Македония "се потопява". "За първи път имаме заседание, което е отворено. И да се твърди, че е излишно, за мен е несъстоятелно. Смятам, че времето, в което в някои партии някой може да се обади и да обяви, че решението е взето, и да постави пред свършен факт и Народното събрание, и българските граждани, е приключило", каза той. Така намекна за отминалото управление на Борисов.

В крайна сметка с мнозинството на ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ИТН и ДПС бе взето решението заседанието да се отмени. Това подсили гнева на Вигенин. Той уточни, че Народното събрание има право да задължи с решение премиера да предприеме определени действия. И припомни, че това се е случвало в близкото минало: "Ние сме го правили със съгласието на господин Борисов, когато трябваше да отиде в Брюксел и да вземе решение по отношение на мерките с миграцията. Вие добре знаете, че това е процедура, която е правена и е законосъобразна."

"Това, че скрихте тази дискусия от българските граждани е нещо, заради което ще си получите заслуженото", обърна се социалистът към "новото мнозинство". И добави: "С удоволствие искам да видя довечера как "Има такъв народ" ще гласува предложението на ГЕРБ за оставка на правителството, при положение, че ГЕРБ са тези, които днес обявиха, че подкрепят падането на ветото."

След безславно приключилото заседание, Венцислава Любенова се закани, че ще свика ново, извънредно, но не каза кога. А за искането си към Генчовска, за което я обвини Захариева, се оправда, че ставало въпрос за "проект на текст за дискутиране". Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обвини ГЕРБ-СДС, че е провалила опита на управляващите да обсъдят как да се усъвършенства френското предложение. "Имитират подкрепа, като се надяват чрез процедурни ходове изобщо да не се стигне до подкрепа", укори той герберите.

 

КАКВО ОБЕЩА БОРИСОВ

По-рано днес водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обеща подкрепата на своите 59 депутати за управляващите от ПП, ако двете формации се разберат да разгледат и одобрят днес предложенията на френското председателство на ЕС за разрешаване на спора със Северна Македония. Ангажимента бившият премиер пое на извънредна пресконференция в партийната централа.

Борисов говори с много ярост, като многократно нарече премиера Кирил Петков "лъжец" и "страхливец". Той директно обвини Петков, че умишлено забавя обсъждането и решаването на казуса в парламента. Целта на премиера, според Борисов, е да представи ГЕРБ-СДС пред Брюксел като виновниците за отказа на българската държава да излезе с навременна позиция по френското предложение.

Бившият премиер похвали идеите на Париж и изрази доверието си във френския президент Еманюел Макрон и в Европейската комисия. „Евроатлантическите партньори искат разширяването на Балканите. Кой направи договора за добросъседство (със Северна Македония – бел.ред.)? ГЕРБ“, отсече Борисов. Той обяви, че споделя мнението на президента, че френското предложение е най-доброто, което България е получила по казуса досега от своите партньори. И подчерта, че след неговото правителство, не е било свършено нищо за надграждането на двустранните отношения със Скопие.

"Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи (външният министър в оставка Теодора Генчовска - бел.ред.). Че ГЕРБ му пречат - на честното, лъжливо момче! И който не е с него, е мафия!", обидено заяви Борисов. Той предизвика Петков да отиде в парламента и да представи проект на решение за необходимите действия, вместо да протестира. "Всеки може да си викне 2000-3000 души агитка и пред тях да маха и да вика. Всяка събота ние го правим", пренебрежително се изказа бившият премиер за митингите, събирани от управляващите.

"Ако се осмели този страхливец и лъжец, ще има 59 депутата в подкрепа на даване на зелена светлина на Северна Македония и Албания", ангажира се Борисов. И изчисли, че по темата има "огромно болшинство" в парламента, тъй като ще получи подкрепата и на ДПС. Той очерта и начинът, по който да стане всичко. "Днес на комисията на външните работи евроатлантическите партии да се съгласят, заедно внасяме това предложение и поемаме ролята на премиера на България в кавички, който се крие и чака да изтече времето, за да отиде в Брюксел и да каже: "Тоя, лошия Бойко, защото е приятел с Путин, иска да ни свали." Е, това му е тъпата, лъжлива физиономия", започна отново да се гневи Борисов.

Борисов призова депутатите си да го послушат по въпроса с аргумента, че това е "най-правилното решение за бъдещето на Балканите, на ЕС и на България". "Ние няма да останем в тъмната страна на Евразия. Няма да допуснем путинизация", гръмко обяви вождът на ГЕРБ-СДС. Къде насериозно, къде на шега, добави, че със съпартийците му вече могат да се наричат "Граждани за европейско развитие на Балканите".

Той благодари и на Българската православна църква заради позицията й да приветства вдигането на схизмата над православната църква на Северна Македония. А управляващите посъветва: "Да спрат да си играят на "Който не е с нас, е мафиот". Едно време беше така: "Кой не скача, е червен"." Предупреди ги също, че ще "дотрошат държавата", ако разделят хората на "твърди агитки". Вотът на недоверие пък определи като нормална парламентарна практика и потвърди, че депутатите му ще гласуват срещу правителството.

 

КАКВО ПРЕДЛАГА ФРАНЦИЯ

Френското предложение за проектозаключения на Съвета се позовава на двустранен протокол, сключен между Скопие и София, който описва условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията, описани в Рамковата позиция на България от 2019 г.

От ПП поискаха министър Теодора Генчовска да свали секретния гриф относно внесените във външната комисия документи. МВнР отговори, че преговорните документи между Република България и Република Северна Македония нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет.

 

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОДОБРЯВА

"Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС", заяви в Пловдив президентът Румен Радев, който е там, за да открие Национална конференция „Език свещен“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

 

МАКЕДОНСКИЯТ МУ КОЛЕГА СЕ ПРОТИВИ

На вчерашния Съвет на ЕС по общи въпроси България е подала пет нови искания за промени във френското предложение, включително едно, което да премахне думата "автоматично" за начало на преговорите на Република Северна Македония с ЕС след промените в конституцията на страната, каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за ТВ 24, цитирано то БТА. "Заради това посъветвах премиера Димитър Ковачевски да не ходи на обявената среща на върха ЕС - Западни Балкани в Брюксел, но не ми харесва, че подобно решение се взема на ниво "Отворени Балкани" - инициатива, която трябва да бъде чисто икономическа и да няма политически характер", поясни той. (Ковачевски, заедно със сръбския президент Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама, обявиха, че обмислят дали да присъстват на срещата на върха в Брюксел.)

Условие от българска страна е било българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония преди отварянето на главите за преговорите. По думите му България изисква българите да бъдат включени не само в преамбюла на конституцията, но и в "нейната нормативна част". "Това не е възможно, в нормативната част и албанците ги няма", каза Пендаровски и допълни, че искането от София е в конституцията да бъдат вписани не просто българи, а македонски българи. "Такава категория у нас няма, в конституцията ние казваме "македонски народ и част от народите на...". Това искане е препратка към старата, срамна теза за обезбългаряване на Македония след 1945 година", допълни Пендаровски.

 

КОИ СТЕ ВИЕ?

В същото интервю президентът Стево Пендаровски изрази мнение, че има координирана държавна политика между българските власти и Българската православна църква (БПЦ). "Безобразието отива дотам, че от БПЦ казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името й ще размислят в следващия период. Кои сте вие да размисляте?", попита той във връзка с решението на Синода на БПЦ да "вдигне схизмата и да влезе в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония.”

 

КАКВО МИСЛИ ОБЩЕСТВОТО?

Според проучване на "Галъп интернешънъл болкан", 62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото.  Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Изследването е проведено в периода от 2 до 10 юни. В него са взели участие 806 души.

Социологическата агенция прави заключението, че данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата за Северна Македония остава твърда и непроменена, и запазва традиционните нива по тези въпроси. Подчертава се, че мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии, смята, че РСМ не е направила достатъчно за премахване на ветото, докато при по-малките електорати не могат да се направят финални изводи, тъй като няма достатъчно натрупване. Подобни резултати обаче се появяват и в други месечни вълни на изследване по този индикатор и показват твърда структура.

Сред по-младите се наблюдава по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните, взели участие ви зследването, мненията са изключително твърди.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?