Медия без
политическа реклама

Вотът на недоверие срещу правителството ще се гласува утре

Петков призова ИТН да загърби Трифонов, Доган и Митрофанова

БГНЕС
Управляващите демонстрираха бодрост и оптимизъм преди началото на дебатите.

След близо осем часа дебати стана ясно, че на извънредно заседание утре ще бъде гласуван вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков, внесен от опозицията. Това обяви временният председател на парламента Мирослав Иванов. Заседанието трябва да започне в 19.10 ч. - 24 часа след приключването на дебатите по вота, състояли се днес.

Надеждите на премиера Кирил Петков да спаси кабинета си изглежда се осланят изцяло на възможността още депутати от ИТН да напуснат своята партия. Не се разкриха обаче нови желаещи да се отцепят от ИТН, както се случи в предните дни.

Парламентарната група на ИТН продължава да се смалява. След първоначалното разцепление, при което я напуснаха 5-има депутати, днес към отцепниците се присъедини и колегата им Кирил Симеонов. Логично е да се очакват и други.

Мотивът за атаката срещу управляващите е провал във финансовата и икономическата политика. Ясно е обаче, че крайната цел на противниците на Петков е предсрочни парламентарни избори.

Съмненията, че заседанието може да бъде умишлено провалено чрез игри с кворума, не се оправдаха. В началото му временният председател на парламента Мирослав Иванов призова депутатите да проявят взаимно уважение, да се въздържат от език на омразата, непристойно поведение и физически сблъсъци. И се закани, че в противен случай, ще прилага парламентарния правилник в цялата му строгост.

Нито управляващите, нито опозицията го послушаха, напротив - отдадоха се на нечувани досега обиди. Иванов нито успя да ги овладее, нито посмя да им наложи наказания. Дебатът се оживяваше единствено, когато се разменяха ругателства; когато се говореше по същество за икономиката, присъстващите в пленарната зала изглеждаха видимо отегчени.

 

За истината и мафията

Първи на трибуната се изправи депутатът от ИТН Станислав Балабанов, за да прочете декларация от името на партията. ''Илюзия за промяна, която носи в себе си единствено разочарование" - така Балабанов оцени постигнатото от правителството, което доскоро подкрепяше. А после замеси президента Румен Радев, като го постави на страната на ИТН в раздора между бившите партньори: "Докато отсреща твърдят, че сме част от мафията, е редно да се опрем на фактите. Не знам дали виждате, но май и президентът е част от мафията. И той е с ГЕРБ и ДПС изведнъж. Защото е свободен, независим и казва истината. Понеже грозната истина не се харесва на Петков и Василев, затова и президентът е част от мафията."

 

Популизмът като инструмент

Мотивите за вота на недоверие представи Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. Все пак бившите управляващи инициираха опита за сваляне на правителството. Бившият финансов министър Ананиев описа мрачна картина на икономическата действителност в страната - рекордна инфлация от 1997 г. насам; второ място за нашата страна в ЕС по ръст на цените, като ударът понасят най-вече пенсионерите и хората с ниски доходи; предстояща наказателна процедура от страна на Еврокомисията заради прекомерен бюджетен дефицит; провал в привличането на стратегически инвеститори. "Краткосрочният популизъм се превръща в основен инструмент за оцеляване на това управление", обобщи той.

 

Кой се кълне пред Трифонов, Доган и Митрофанова

Твърденията на Ананиев предизвикаха премиера Кирил Петков веднага да отговори. Той обвини бившите управляващи, че 6 месеца заблуждават публиката с "грешни икономически внушения". "Какъв икономически срив, когато говорим за 4 процента растеж за първото тримесечие? България имаше по-висок растеж от Германия", декларира Петков, сподирен от ръкоплясканията на депутатите си. Премиерът подробно изреди всичко, което смята за успехи на управлението си. А накрая заяви, че истинските причини за удара срещу кабинета му нямат нищо общо със състоянието на икономиката, а с "отвоюването" на границата при ГКПП "Капитан Андреево", започнатата правосъдна реформа, диверсификацията на газовите доставки, разследването на "Турски поток".

"Истината е една - това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. И тези, които са го правили по-рано, ще стигнат, рано или късно, до реално правосъдие", закани се Петков. Той посочи, че ако сега кабинетът падне, съществува реална възможност да бъде вкарана страната в политическа криза по време на войната, да се върне обратно руския газ, да не се приемат необходимите закони за усвояването на милиардите помощи от ЕС.

Премиерът даде да се разбере, че ще разчита на останалите депутати от ИТН да изоставят партията си. И ги призова да си припомнят клетвата, която са положили, да пазят народните интереси. "В нея няма нито г-н Трифонов, нито г-н Доган, нито г-жа Митрофанова (руския посланик - бел.а.).

 

Грубо за философията на ГЕРБ

В същия дух се изказа и финансовият министър Асен Василев. Той напомни за бюджетната философия на ГЕРБ, обобщена с израза "постна пица", станал популярен при Симеон Дянков (първият финансов министър на Бойко Борисов - бел.а.). И заяви, че предимството е на страната на по-балансирания подход на настоящата власт.

Той направи дълго и аргументирано изложение, в което обори твърденията на Кирил Ананиев. Но го завърши като описа икономическите възгледи на герберите по следния просташки начин: "Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога да обобщя с едно изречение, е: "Да го духат бедните"." Вулгарната реплика идва от известната американска комедия "История на света".

Мирослав Иванов го порица за грубиянското му изказване. По-трудно му беше да обуздае опозицията, която му напомни за неговите закани в началото на заседанието да възпира подобни прояви по време на дебата. Смутен, Иванов се ограничи с призиви всички да се въздържат в изказа си.

По-късно Асен Василев се извини за изказването си, когато отново се качи на трибуната, за да говори по финансови теми. И подчерта, че няма как да не е емоционален, когато става въпрос за парите на българите.

Същата чувствителност показа вицепремиерът, когато герберите продължиха да обрисуват като провал икономическата политика на кабинета. "На вас неравенствата ви харесват, защото обслужвате една малка група от фирми, които ви пълнят шкафчетата с пачки", обърна се гневно Василев към бившите управляващи.

 

Лично за депутати и съпрузи

"В новата ни история нито един вот на недоверие не е бил успешен", каза от парламентарната трибуна бившият шеф на НС и настоящ депутат от ПП Никола Минчев. Той призова колегите си да помислят за посоката, в която ще тръгне страната, ако се стигне до нови избори. "Защото ако миналата седмица бе генералната репетиция, тази седмица е поправителният", каза той.

Дебатът пое в посока лични нападки. Венеция Нецова-Ангова от ПП заяви от трибуната, че България няма бъдеще, ако "сивите кардинали успеят да прокарат интересите си". Станислав Балабанов от ИТН й отвърна иронично, че тя не трябва да се притеснява за собственото си бъдеще. "Не се тревожете, вие сте назначена в парламента като депутат, вашият съпруг е назначен в парламента като депутат (тя е омъжена за народния представител от ПП Николай Ангов - бел. а.). Няма от какво да се притеснявате, вие сте добре в момента", каза Балабанов. И намекна, че Нецова се страхува от възможността, че депутатстването й скоро ще приключи.

 

Есемеси диктуват вота на недоверие

"Утре ще пристигнат есемеси от четирима души", заяви премиерът Кирил Петков. "Първият е от г-н Борисов, който се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Вторият е от г-н Пеевски, който се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които той може би има договорка с някой в тази зала. От г-жа Митрофанова и от г-н Слави Трифонов", каза Петков. И допълни: "Г-жа Митрофанова не е толкова страшна, някой път може да не я слушате за всичко, което ви казва".

Повод за изказването му стана Тошко Йорданов, който за пореден път заяви, че причините ИТН да подкрепи вота на недоверие са две -  фискалната политика и двойствената политика по отношение на Северна Македония.

 

Правителство в три хода

Заформи се и повторение на поредицата от обвинения и контраобвинения между премиера и бившия му регионален министър Гроздан Караджов от последните няколко седмици за милиардите за обществени поръчки за пътното строителство. Караджов преразказа свой разговор с Петков, в който той му обяснил защо ПП настоява парламентът да провери поръчките. "Не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите", цитира Караджов премиера. Така намекна за враждата между правителството и президента Румен Радев, който може отново да поеме кормилото на държавата, ако тръгнем към предсрочни избори.

Това провокира Кирил Петков, който от трибуната описа с ироничен тон по какъв начин може лесно да направи правителството си най-стабилното в историята: "Първи ход – плащаме 3.9 милиарда на г-н Караджов с неговите 40 процента оценка в скритите стаи на МРРБ. Веднага Тошко Йорданов забравя за Македония. Втора стъпка – г-н Борисов звъни по телефона и ние му казваме: "Добре, г-н Борисов, ще се разберем, няма да ви разследваме." Дясната страна (където са депутатите от ГЕРБ-СДС - бел.а.) млъква и става по-подредена от най-добрия коалиционен партньор. За ДПС единственото, което не трябва да се говори, е за Магнитски. Там е големият страх."

По отношение на бившия регионален министър, Петков на свой ред цитира свой разговор с лидера на ИТН: "Когато попитах Слави Трифонов: „Защо 40 процента? (във връзка с плащанията - бел.а.)“, той ми каза: „Ти нямаш проблем с г-н Караджов. Имаш проблем с мен. Защото г-н Караджов е просто един брокер."

Гроздан Караджов обаче попита защо само за МРРБ да важи изискването при обществени поръчки задължително да се избира най-евтината оферта и даде пример с други министерства и агенции, където тежестта техническа оферта/цена е 70:30, 60:40, 50:50. “Там няма ли съмнения за корупция?Двойният стандарт провали тази коалиция”, обобщи той.

 

Лекьосаните парапети на властта

От размяната на реплики между Гроздан Караджов и Кирил Петков се възползва водачът на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя заяви, че "този дебат показва лекьосаните парапети на властта". Отново обвини правителството в корупция и попита: "Вие ли ще говорите за нулева толерантност към корупцията, корупционери?"

Обсъждането съвсем се опростачи, когато социалистът Явор Божанков, когото Атанасова спомена в изказването си, излезе на трибуната и също заговори за "духане". Последва го зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев, който определи правителството със заглавието на филма "Секс, лъжи и видео".

 

ПРЕД КАКВО СА ИЗПРАВЕНИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Предизвикателството пред управляващата коалиция е изключително сериозно. Трите формации в нейния състав - ПП, БСП и ДБ, разполагат с едва 109 депутати. Заедно с шестимата отцепници от ИТН, които ѝ обещаха подкрепата си, стават общо 115 души.

За да успее вотът на недоверие, срещу кабинета трябва да гласуват минимум 50% + 1 от народните представители, т. е. 121 парламентаристи. Опозицията, в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане", разполага със 125 гласа. Очевидно е, че числеността им е достатъчна, за да свалят властта.

Вотът за недоверие на кабинета "Петков", който внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС, разполага със съвсем реални шансове да успее.

Единственият шанс на управляващите е, ако се намерят и други отцепници от парламентарната група на ИТН. Към момента няма заявки, че още депутати на Трифонов ще го изоставят. Последният, който го направи - Кирил Симеонов, обаче обяви съвсем ненадейно оттеглянето си, така че са възможни всякакви изненади.

Чуха се гласове, че е възможно и отделни депутати от "Възраждане" да подкрепят кабинета, но засега нищо не потвърждава подобен сценарий.

Слуховете за падането на правителството са силно преувеличени. Това коментира в интервю за БНТ Светлин Стоянов - един от депутатите, напуснали ИТН. По думите му подобни процеси на отцепване на депутати текат и в други парламентарни групи като тази на "Възраждане".

Кирил Петков допусна, че ако кабинетът му падне, ПП може да предложи друг, с различен премиер. Стигне ли се до този вариант, най-логичният му наследник е политическият му партньор Асен Василев. Освен вицепремиер в настоящото правителство, той е и съпредседател на ПП, заедно с Петков.

Продължаваме промяната" са готови да предложат нов кабинет, дори и с друг премиер от партията, ако сегашното правителство падне на предстоящия вот на недоверие. Готови сме и за двата сценария, обяви тази вечер в "Панорама" премиерът Кирил Петков.

 

Още по темата