Медия без
политическа реклама

Министър Лорер за Радев: Повтаря тезите на опозицията

20 Юни 2022Обновена
БГНЕС
Румен Радев

Страстната седмица на вота на недоверие срещу правителството на ПП и коалиционните й партньори започна с горещи коментари за политическото бъдеще на страната. Прелетяха искри между президента Румен Радев и министъра на иновациите Даниел Лорер (ПП).

Радев говори в Латвия, където е на посещение заради форума "Три морета". "Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици има да се решават важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителството и на парламента. Изборите са крайният вариант. Ако обаче продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежен, но и екстремен вариант. Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета и трите се справиха с предизвикателствата пред тях. Въпросът не е в служебния кабинет. Въпросът е парламентарно представените партии да проявят отговорност. Дебатите и самият вот да бъдат насочени към решаването интересите на хората. Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика, така че да привлича членове и да задържа своите членове, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват”, заяви той. И добави по адрес на управляващата коалиция: „Това не означава, както го тълкуват веднага, ако не си с нас, си срещу нас. Аз не съм с никого. Аз съм за принципа. Много ясни принципи в политиката”.

Лорер не му остана длъжен. "Преди повече от година, когато въоръжена полиция влезе в президентството, всички ние излязохме и казахме, че не може да се рекетира институцията, че живеем в правова страна. Сега, когато виждаме успехи за българската антикорупционна борба, президентството предпочита да повтаря тезите на опозицията, че видиш ли парламентът е един магазин. Съжалявам, но президентът трябва да знае, че за нас не е магазин, а депутати, чиято съвет е пред техните избиратели", заяви министърът пред bTV. 

 

ОЩЕ МНЕНИЯ ЗА ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък бе категорична в подкрепата си за кабинета. "Последното нещо, което трябва да се прави в момента, са избори", заяви тя пред журналисти в Пловдив. Добави, че иска министрите да получат доверие, да го защитят, а и изрази оптимизъм, че актуализацията на бюджета ще бъде приета. С нея бе социалният министър Гьорги Гьоков (БСП), който бе по-обран. Той заяви, че дори вотът да успее, правителството ще управлява в оставка и ще осъществи актуализацията. „В рамките на този парламент ще бъде доста сложно съставяне на друго правителство”, каза още Гьоков.

Според Тома Биков (ГЕРБ) правителството ще падне, ново няма да бъде съставено и така ще се отиде на избори. Според него именно това е пътят за изход от политическата криза.

Дебатите по вота на недоверие са утре. Гласуването вероятно ще е в сряда.

 

ПО ТЕМАТА ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

В Латвия Радев коментира и темата за Северна Македония. Той определи предложенията на френското председателство като "най-добрите до момента" и "най-справедливите". "Имаме наистина прогрес – промяната в конституцията за РСМ вече се приема да се случи и тук никога не сме говорили за малцинство. Равноправие на македонските българи, което те заслужават. Първо да се промени конституцията и едва тогава да започнат преговори", каза още той. Но отново нападна българското правителство - то трябвало да се произнесе и едва тогава да потърси одобрението на депутатите, а не обратното.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?