Медия без
политическа реклама

Москва отряза природния газ и на Словакия

"Газпром" реши да намали още доставките за Австрия

19 Юни 2022Обновена

Руската държавна компания “Газпром” намалява драстично доставките на газ за Словакия, а властите в Братислава смятат, че е възможно кранът да бъде напълно затворен, съобщава полската редакция на Euractive. Не става ясно какви  са причините. Така и Словакия вече е част от растящия списък на страните от ЕС, на които Москва спира газа. При това Словакия е приела да разкрие и сметка в рубли - за разлика от държави като България, Полша, Финландия, които настояха "Газпром" да спазва клаузите на договорите и да не налага едностранно нови условия. 

"Газпром" е уведомил държавното предприятие SPP, което е главен вносител и дистрибутор на газ в Словакия, че ще намали доставките наполовина, след като и предните дни количествата са били 2/3 от обичайните обеми. Това означава, че руската компания едностранно спира да изпълнява договорните си задължения, след като през май SPP разкри в “Газпромбанк” сметка в руски рубли. 

Ръководството на SPP уверява, че и при намалени доставки дейността на компанията няма да бъде нарушена.

Междувременно Словакия се старае да диверсифицира газовите си доставки. През последните месеци Братислава е подписала договори за внос на газ, добиван в Северно море.

В края на май е завършен и интерконекторът между Словакия и Полша, който ще позволи помпене на газ в двете посоки, а дебитът от Полша съм Словакия е до 4.7 милиарда кубически метра годишно. Словакия търси възможности и за доставки на втечнен газ.

 До 10 юли в словашките хранилища се очаква да има газ за целия следващ отоплителен сезон -  дори в случай на пълно прекратяване на газовите доставки от Русия. В момента хранилищата на страната са пълни на 52 процента.

Правителството на Русия продължава да ограничава доставките за Австрия, съобщи Heute. Австрийското правителство създава кризисен щаб, пише изданието. При съкращаването на доставките с 50 на сто Австрия все още можеше да покрива ежедневните си нужди, но след новото отрязване на доставките ще има проблем и за хранилищата, които в момента са запълнени на 40,9 процента. Според OMV доставката на газ е осигурена и до днес. OMV също така обяви, че ще може да закупи допълнителни доставки от спот пазара, ако възникне необходимост.

Русия прави всичко възможно да изнервя газовите пазари и да поддържа високи цените на синьото гориво, показвайки две неща - че е решена използва важния енергоизточник като оръжие срещу "неприятелски държави" и че е непридвидим партньор, на който не може да се разчита. 

Газпром" е спряла подаването на газ към Франция, а за Италия е намалила наполовина доставките, съобщиха международните агенции, цитирани от "Дойче веле". И от двете страни определят стъпката като политическа.

 

Италианската енергийна компания Eni и австрийската OMV получиха предупреждения от "Газпром", че руският монополист намалява обемите на доставките за тях, без да им бъдат обяснени причините, съобщи вестник "Ведомости".

Преди дни бяха намалени и доставките за Италия и Франция, а вчера от Москва обявиха, че спират газопровода "Турски поток"  - от 21 до 28 юни, заради "планирана годишна поддръжка".  

Германското правителство планира да отпусне 15 милиарда евро заеми за пълнене на газови хранилища, съобщи днес ДПА, цитирайки документи от Министерството на икономиката. В тях се казва, че ситуацията на пазара е "сериозна", затова е необходимо да се напълнят хранилищата, "иначе ще има напрегната ситуация през зимата".

Заемът е част от представения от германският министър на икономиката Роберт Хабек план с мерки, след като „Газпром“ изненадващо намали до 40% подаването на газ към страната. Предвижда се подаването на газ към предприятията да бъде намалено, за да могат газохранилищата да се поддържат пълни. Вместо газ фирмите в Германия ще могат да използват въглища като енергоносител. 

В летния период, когато обичайно газохранилищата се запълват, Русия започна да си намира различни поводи да ограничава доставките на газ, което доведе до ръст на цените.  Целта на Кремъл е ясна: "Видимо е, че стратегията на Путин е да ни разколебае, да предизвика ново покачване на цената на газа и да разедини ЕС, коментира министър Хабек. 

Друга мярка е индустрията да купува газ на търг - подобно на електроенергията.  Това ще подтикне бизнесът да намали възможно най-много употребата му и ще потърси алтернативни източници.

 

Междувременно все повече европейски държави и компании намират алтернативи на руския газ. В резултат Русия вече е паднала на  трето място като доставчик на синьо гориво за ЕС, като пазарният й дял е спаднал на 21% и продължава да се свива.  

 

Списъкът с компаниите, които отказват да плащат за руски газ по схемата, "указана" от президента Путин, продължава да расте.

 

Още по темата