Медия без
политическа реклама

Борис Джонсън: „Евровизия“ трябва да остане в Украйна

Министърът на културата Олександър Ткаченко заяви, че страната му не приема решението за преместване на конкурса

18 Юни 2022
ЕРА/БГНЕС
След посещението си в Украйна Борис Джонсън е на мнение, че страната може да осиури безопасно домакинство на "Евровизия".

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че Украйна заслужава да е домакин на следващото издание на конкурса „Евровизия“ и че се надява страната да е в състояние да го направи въпреки продължаващата война с Русия. Изказването на Джонсън идва след като вчера Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) обяви решението си да изтегли музикалното състезание от тазгодишната страна победител заради недостатъчните гаранции за сигурност при сегашната сложна ситуация и да даде домакинството на Обединеното кралство, чийто представител се класира втори на финала на „Евровизия 2022“ през май в Торино.

Британският премиер коментира решението непосредствено след завръщането си от визита в Киев, като изрази увереността си, че е възможно събитието да се състои там, както се планираше. „Украинците спечелиха песенния конкурс „Евровизия“. Знам, че ние имахме страхотно участие, знам, че се класирахме втори и бих се радвал това да се случи тук, у нас. Но факт е, че те спечелиха и те заслужават да го имат. Вярвам, че могат да го имат, и вярвам, че трябва да го имат. Вярвам, че Киев или всеки друг безопасен украински град би бил фантастично място конкурсът да се състои“, изтъкна Борис Джонсън пред британски репортери.

Преди изявленията на Джонсън украинският министър на културата Олександър Ткаченко каза, че решението конкурсът „Евровизия“ да бъде преместен „подкопава“ страната му. „Честно ли е той да бъде отнет от страната, която се бори за демокрация от името на цивилизования свят?“, запита той, цитиран от Guardian.  

Украинската страна настоява, че може да организира и проведе конкурса безопасно на своя територия и ще се противопостави на плановете той да бъде изтеглен във Великобритания. Ткаченко заяви още, че украинското правителство и служби за сигурност са представили подробни планове на EBU как ще стане това и че украинският народ е наранен от решението за преместване на събитието. „Евровизия“ не е само няколко часа телевизия, това е и символично глобално събитие“, каза той. И обясни, че организаторите на конкурса са му дали само 20 минути предизвестие в петък, преди да обявят, че отхвърлят предложенията на Украйна. Ткаченко е провел спешни разговори с британската си колежка Надин Дорис в опит да се намери решение, след като правителството на Обединеното кралство публично изрази надежда, че Украйна може да се справи с домакинството на конкурса. „Имаме общото разбиране, че това трябва да бъде обсъдено още веднъж“, сподели украинският министър на културата.

Междувременно няколко града на Острова изразиха интерес да поемат домакинството на проявата. Сред тях са Ливърпул, Манчестър, Глазгоу, Лийдс. Ткаченко коментира, че вместо това те би трябвало да покажат солидарност с Украйна и да настояват песенният конкурс да се проведе в родината му. Той не разкри детайли от украинските логистични предложения, но е възможно те да включват промени в сегашния формат на „Евровизия“, при който хиляди хора присъстват на събитието на живо.

„Говорихме с тях (с организаторите на конкурса – б.р.) преди няколко дни, представяйки нашата визия за това как можем да бъдем домакини на „Евровизия“ в Украйна въпреки всички трудности, но не получихме никакви въпроси нито относно сигурността, нито за нещо друго“, каза Ткаченко. Според него EBU се интересува повече от собствените си изисквания, вместо да обмисли как да промени правилата на „Евровизия“ за страната, която се бори за независимост и демокрация. „Имаме пълното право да бъдем домакини на „Евровизия“ според нейните правила. Това, че дори не обсъдихме възможностите, е конкретно послание, че EBU се интересува повече от собствените си правила, отколкото да помогне в защита на демокрацията и за намиране на решение в интерес на двете страни“, коментира украинският министър. В заключение Ткаченко заявява пред Guardian, че все още вярва, че има решение и че Украйна не може просто да бъде извадена от домакинството на събитието.

Още по темата