Медия без
политическа реклама

Отцепник от ИТН чака и от "Възраждане" да подкрепят кабинета

Структурите на партията на Слави се разпадат в бастиона Плевен и други градове

18 Юни 2022Обновена
БГНЕС
Светлин Стоянов

"Слуховете за падането на правителството са силно преувеличени." Това коментира в интервю за БНТ Светлин Стоянов - един от депутатите, напуснали ИТН. По думите му подобни процеси на отцепване на депутати текат и в други парламентарни групи като тази на "Възраждане". Стоянов очаква да има и други народни представители да гласуват против вота на недоверие въпреки решението за подкрепа от страна на своите парламентарни групи. Той уточни, че става дума за три дами и прави този извод на база на наблюденията. 

"Аз знам какво става в тази група (на ИТН) по всяко едно време. Знам, че госпожа Митева е казала, че гласуването за оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев е било много груба грешка и не е трябвало да се прави. Знам, че Каримански е казал да гласуват "въздържал се" по време на вота на недоверие, за да не се закрият като партия, но са го убедили, че ще се гласува против правителството. Много интересни противоречия се случват - аз съм обявен за предател, а Кирил Симеонов го обявиха за приятел. Опитват се да върнат Иво Атанасов на два пъти. Как могат да върнат предател в техните редици? Така че наистина - безуспешни са опитите за опазване целостта на тази група", каза Стоянов.

БАСТИОНЪТ ПЛЕВЕН ПАДНА

Процесите на разпад на структурите на ИТН набират скорост. Днес стана ясно, че бастионът на партията на Слави Трифонов - Плевен, е паднал. "Структурата на ИТН в Плевен избраха областния председател Радостин Василев пред лидера Слави Трифонов. От днес напускаме ПП “Има такъв народ” и повече няма структури на партията в град Плевен, град Кнежа, град Левски, град Долни Дъбник и град Пордим", обявиха в декларация до медиите от ръководството на общинските организации. Декларацията е подписана от Александър Станев, Аспарух Йонков, Венера Василева, Венцислав Петков, Георги Борисов, Дамян Гаев, Десислава Костадинова, Никола Найденов, Симеон Илиевски и Цветомир Петров от местната партийна организация.

"Две години всеки от нас вложи огромна воля, ресурси и време, за да убеждава в ценности, които лидерът на партията и приближените му предадоха. Смятаме, че настоящите събития са неприемливи и в абсолютен противовес с целите и идеалите, с които започнахме в началото. Недопустимо е политиката на ръководството на партията да се изразява във вземането на еднолични решения в интерес на няколко души и с лека ръка да се хвърля на вятъра трудът на стотиците членове, симпатизанти и доброволци, които дадоха от себе си в името на една чиста и свята кауза. Ние не можем да толерираме такова поведение. Ние не можем да се обединим с ГЕРБ и ДПС и не можем да подкрепяме сляпо фалшиви пророци", се посочва в позицията. 

Плевенските функционери на ИТН заявяват пълната си подкрепа към областния координатор на ИТН и министър на спорта Радостин Василев, към общинския координатор Деян Петков, както и към останалите петима, напуснали партията. Те канят Тошко Йорданов на посещение в Плевен, "за да се запознае с народната любов в нашия град, която вече срещна пред народното събрание". 

Координаторът в Пловдив Красимир Дончев подаде оставка вчера, а група врачански активисти призоваха още депутати да се откажат от Слави Трифонов. Всички те обясниха, че авторитарността в партията отдавна била поставила на изпитание търпението им, но последните действия прелели чашата и се чувстват предадени. Координаторите в 9 от 10 общини на Враца напускат, съобщи Нова тв. Част от тях обясниха в ефир, че се чувстват излъгани, защото партията на бившия шоумен е станала част от статуквото. Един от координаторите разказа как още преди изборите хората, участвали в листите на ИТН, са попълвали декларации без дата за отказ от депутатско място.

ШИЗОФРЕНИЗЪМ

Междувременно Бойко Борисов се включи от лятната академия "Жени ГЕРБ" в Албена. Той обясни, че е бил против да се иска вот на недоверие на кабинета, макар че го заслужават, защото "кражбите и корупцията в момента са в небивали размери".

Предложението за вота беше внесено именно от ГЕРБ през седмицата и ще бъде разгледано идния вторник и гласувано ден по-късно. Правителството може да оцелее, ако събере 121 депутати в своя подкрепа. Засега депутатите от ПП, БСП, Демократична България и отцепилите са от ИТН са 115.

Борисов нарече "шизофренизъм" това, че ИТН е напуснала правителството, а после е гласувала актуализацията на бюджета. После начерта и кои партии ГЕРБ вижда като съюзник - които имат в програмата си приемането на еврото, разширяването на ЕС, диверсификация на газовите доставки, поддържане на етническата толерантност и приемането на руския президент Владимир Путин за агресор.