Quantcast
"Газпром" спря газа за Франция и намали още доставките за Италия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Газпром" спря газа за Франция и намали още доставките за Италия

Действията се коментират като политическо наказание
4 604
 ЕПА/БГНЕС

"Газпром" е спряла подаването на газ към Франция, а за Италия е намалила наполовина доставките, съобщиха международните агенции, цитирани от "Дойче веле". И от двете страни определят стъпката като политическа. Вчера френският президент Емануел Макрон, италианският премиер Марио Драги и германският канцлер Олаф Шолц бяха в Киев.

Днес френският оператор GRTgaz обяви, че Франция не е получавала руски газ през Германия от 15 май в резултат на намалените доставки. Според руски представители намалението се дължи на проблеми по поддръжката на "Северен поток 1", който доставя газ от Русия за Германия.

Също днес, италианската енергийна компания "Ени" съобщи, че доставките за Италия са намалени наполовина. Италия получава около 40% от вносния си газ от Русия, въпреки че се стреми да намали зависимостта си от Москва. Делът на руския газ във Франция е 17%, като за целта се ползват конектори с германската мрежа.

Днешното намаление с 50% е поредното за Италия тази седмица - в петък доставките бяха орязани с 15%, а в четвъртък - с 35%. Италианският премиер Марио Драги отхвърля оправданията с "технически причини". "И Германия, и ние, и другите смятаме, че това са лъжи. В действителност те превърнаха газа в политически въпрос по същия начин, по който го направиха и с житото", коментира Драги.

Тази седмица "Газпром" намали с над 60% доставките за Германия. От компанията твърдят, че това се дължи на забавяне на ремонтни дейности по "Северен поток 1", изпълнявани от германската компания "Сименс". Германия обаче също смята, че действията на "Газпром" са политически.

Вчера европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони предупреди, че икономиката на съюза може да навлезе в рецесия без руския газ, но подчерта, че това все още не е факт, напомня "Дойче веле".

Ключови думи:

Газпром, газ

Още

Новите шефове на енергетиката вече виждат газови излишъци и ниски цени

21.09.2022

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

7109
Енергийният министър: Можем и без "Газпром", но с тях е по-добре

18.09.2022

2100
Германският концерн ”Юнипер” съди “Газпром” за милиарди

15.09.2022

4044