Медия без
политическа реклама

"Газпром" спря газа за Франция и намали още доставките за Италия

Действията се коментират като политическо наказание

17 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС

"Газпром" е спряла подаването на газ към Франция, а за Италия е намалила наполовина доставките, съобщиха международните агенции, цитирани от "Дойче веле". И от двете страни определят стъпката като политическа. Вчера френският президент Емануел Макрон, италианският премиер Марио Драги и германският канцлер Олаф Шолц бяха в Киев.

Днес френският оператор GRTgaz обяви, че Франция не е получавала руски газ през Германия от 15 май в резултат на намалените доставки. Според руски представители намалението се дължи на проблеми по поддръжката на "Северен поток 1", който доставя газ от Русия за Германия.

Също днес, италианската енергийна компания "Ени" съобщи, че доставките за Италия са намалени наполовина. Италия получава около 40% от вносния си газ от Русия, въпреки че се стреми да намали зависимостта си от Москва. Делът на руския газ във Франция е 17%, като за целта се ползват конектори с германската мрежа.

Днешното намаление с 50% е поредното за Италия тази седмица - в петък доставките бяха орязани с 15%, а в четвъртък - с 35%. Италианският премиер Марио Драги отхвърля оправданията с "технически причини". "И Германия, и ние, и другите смятаме, че това са лъжи. В действителност те превърнаха газа в политически въпрос по същия начин, по който го направиха и с житото", коментира Драги.

Италианската енергийна компания Eni и австрийската OMV получиха предупреждения от "Газпром", че руският монополист намалява обемите на доставките за тях, без да им бъдат обяснени причините, съобщи вестник "Ведомости".

Тази седмица "Газпром" намали с над 60% доставките за Германия. От компанията твърдят, че това се дължи на забавяне на ремонтни дейности по "Северен поток 1", изпълнявани от германската компания "Сименс". Германия обаче също смята, че действията на "Газпром" са политически.

Вчера европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони предупреди, че икономиката на съюза може да навлезе в рецесия без руския газ, но подчерта, че това все още не е факт, напомня "Дойче веле".

Ключови думи:

Газпром, газ

Още по темата