Медия без
политическа реклама

България е първа в ЕС по ръст на продажбите на нови коли

Четирите най-големи пазара в Европа бележат двуцифрени спадове на фона на инфлация и затруднени доставки

Илияна Кирилова

На фона на рекордна инфлация България излезе на челна позиция в Европа по ръст на продажбите на нови автомобили през май. В страната ни са регистрирани 2690 сделки през май, което е с 35% повече отпреди година. Спрямо предния месец повишението е с 14% - през април у нас са продадени 2357 нови автомобила.

Като цяло продажбите в страните от ЕС бележат 11-ти пореден месец спад. За май спадът е 11.2% (на годишна база) до 791 546 продадени нови автомобила, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). Старият континент продължава да страда от продължителни прекъсвания на веригата на доставки, към което се добавя и рекордната инфлация и спадащото доверие на потребителите, отбелязва агенция "Блумбърг".

Спадът на четирите най-големи пазара на автомобили в ЕС е двуцифрен. Италия отчита най-голямо понижение (-15.1%), следвана от Испания (‑10.9%), Германия (-10.2%) и Франция (-10.1%).

Само шест страни от ЕС отчитата ръст на продажбите на нови автомобили през май - наред с България това са Гърция, Румъния, Кипър, Швеция и Латвия.

За първите пет месеца на годината България отново е сред първите по ръст на продажби в ЕС. Със 17.5% увеличение на регистрираните нови коли страната ни е на второ място след Румъния (+32.9%).

Продадените нови автомобили у нас за периода януари-май са 11 721. 

Най-тежко засегната сред големите автомобилните компании е Volkswagen AG, който отбеляза спад на продажбите с 21% през май спрямо миналата година, съобщи ACEA. Производителите на автомобили очакват подобрение през втората половина на годината, съобщавайки, че някои проблеми в доставките, като липсата на полупроводници, започват да се разрешават. Трудно е да се прогнозира обаче как инфлацията ще се отрази на търсенето, а също така и забавянето на световната икономика.

За да компенсират спада в продажбите, много производители на автомобили повишиха цените и прехвърлиха производството към най-скъпите си модели, които носят по-големи печалби, посочва "Блумбърг".

Още по темата