Медия без
политическа реклама

„Евровизия 2023“ няма да е в Украйна

Конкурсът най-вероятно ще се проведе във Великобритания

17 Юни 2022Обновена
ЕРА/БГНЕС
Въпреки победата на Kalush Orchestra на "Евровизия 2022", догодина конкурсът няма да е в Украйна.

„Евровизия 2023“ няма да се проведе в Украйна, която все още е в разгара на военния конфликт с Русия и разрушенията в страната са ужасяващи. Европейският съюз за радио и телевизия EBU официално обяви новината, че музикалното състезание ще търси друг домакин, въпреки че украинската фолк-пънк група Kalush Orchestra спечели тазгодишното издание. Най-вероятната локация за „Евровизия 2023“ е Великобритания, която в Торино се класира на второ място чрез своя представител Сам Райдър. Още след приключването на финала няколко държави декларираха, че ако се наложи, са готови да поемат домакинството вместо Украйна. Италия пък изяви желание да подаде ръка конкурсът да се организира в самия Мариупол, както призова украинският президент Володимир Зеленски.

Украинската група Kalush Orchestra спечели музикалния конкурс "Евровизия 2022" в Торино с композицията си "Стефания" – микс между модерен рап и традиционни фолклорни мотиви, представен с увличаща хореография. Нашият кураж впечатлява света, нашата музика покорява Европа!

„След победата на Европейския песенен конкурс през май EBU разгледа възможностите за домакинство през следващата година на украинската обществена телевизия Ua:Pbc, която вече е организирала събитието през 2017 и 2005 г. Добре позната традиция е победителят в конкурса да бъде домакин през следващата година, като отговори на определени критерии, сред които гарантиране на осъществимостта на проявата и сигурността на всички заинтересовани страни в нея, включително публиката. Предвид продължаващата война след руската инвазия в тазгодишната страна победител, EBU отдели време да направи проучване и цялостна оценка за осъществимост на проявата с Ua:Pbc и специалисти от трети страни, включително по въпросите на сигурността“, казва се в официалното изявление на съюза. Оттам напомнят, че конкурсът „Евровизия“ е една от най-сложните телевизионни продукции в света с хиляди хора, които работят по техническата реализация или присъстват като публика, поради което са необходими 12 месеца време за подготовката й. Тоест, за следващото издание тя вече би трябвало да е започнала, което за момента в Украйна не е осъществимо.

„След обективен анализ целевата група и бордът на директорите на Европейския песенен конкурс с голямо съжаление заключиха, че предвид настоящите обстоятелства гаранциите за сигурност и оперативност, изисквани от телевизионния оператор, който ще домакинства, организира и продуцира конкурса, не могат да бъдат изпълнени от Ua:Pbc“, чете се още в изявлението.

Европейският съюз за радио и телевизия изказва благодарност на Украинската обществена телевизия за всеотдайното сътрудничество и ангажираност в проучването на всички възможни сценарии през седмиците след победата на Kalush Orchestra на 14 май в Торино и споделя своята тъга и разочарование от факта, че следващата година конкурсът не може да бъде проведен в Украйна, завършва официалното съобщение на EBU, откъдето обещават и в бъдеще да помагат на Ua:Pbc, така че тя да може да продължи да предоставя своите услуги на украинците.

В най-скоро време ще започнат преговори с британската медийна корпорация BBC за провеждане на събитието във Великобритания през пролетта на 2023 г. Директорите на конкурса заявяват, че където и да се състои той, миналогодишната победа на Украйна и украинската култура ще бъдат подобаващо отбелязани.

Няколко часа след съобщението на EBU обаче министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко съобщи, не страната не е съгласна с решението на Европейския съюз за радио и телевизия. Той се опитва да договори допълнителни преговори за провеждането на конкурса на украинска територия. 

Он потребовал провести дополнительные переговоры о проведении конкурса на украинской территории.

Още по темата