Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Газпром“ реже без обяснения природния газ за Италия и Австрия

Москва скоростно руши дълго градения мит, че е "надежден и евтин" енергиен доставчик

16 Юни 2022Обновена
Газпром
Компресорната станция "Портовая", която нагнетява газ към газопровода "Северен поток" 1

Италианската енергийна компания Eni и австрийската OMV получиха предупреждения от "Газпром", че руският монополист намалява обемите на доставките за тях, без да им бъдат обяснени причините, съобщи вестник "Ведомости".

Представител на  OMV казал на вестника, че "недостигащите количества могат напълно да бъдат компенсирани", но не уточнил как. 

От Eni посочиха, че "намалението е приблизително 15%".

Ден по-рано германското списание "Шпигел" писа, че една от турбините на компресорната станция "Портовая" на газопровода "Северен поток 1" е пратена на основен ремонт в Канада и компанията "Сименс" не може да я върне в Русия заради санкциите. Възможно е намаляването на доставките да е форма за натиск над Италия и Германия да смекчат европейските санкции. Но по-вероятно основната цел е Москва да се опитва на всяка цена да задържа цените на синьото гориво на високи равнища. 

 

Коментар

Монополистът "Газпром" сам руши митовете, че руският газ е "сигурен и евтин" - последните събития го доказват, коментира известният анализатор Георги Ангелов. "Рухва със страшна сила и друга теза, с която ни проглушиха ушите през последните месеци - че който си открие сметка в рубли, няма да има никакви проблеми с доставките на газ. Казваха ни, че проблеми ще имат тези, които нямат руски газ. Но ето, че ситуацията се оказа точно обратната - зависимите от руски газ страдат най-много",  пише икономистът във Фейсбук. Ето още от коментара му за "евтините" и "сигурни" доставки от Москва:

"Точно преди два дни "Газпром" драстично намали доставките на газ за Германия - въпреки че съответните фирми имат дългосрочни договори за газ, плащат си точно и навреме, правят си поръчките по график, дори са открили сметки в рубли. На следващия ден бяха намалени и доставките на газ за италианската компания Ени. Цялата теза за "сигурността" на доставките на руски газ рухна - газът спира изненадващо и без предупреждение. 

Забележете - става въпрос за намаление на доставките на газ през газопровода "Северен поток 1, който заобикаля Украйна. Винаги тезата е била, че когато има директен газопровод от Русия до Германия това ще осигури сигурни доставки. Но ето, че и тази теза рухна. Точно доставките от директния газопровод са спрени. В същото време доставките на газ през Украйна продължават.

Разбира се, изненадващото орязване на доставките доведе до рязко повишение на цените. Тази сутрин цената на природния газ на борсата в Амстердам (TTF) достигна 135 евро (264 лв) - това е 62% поскъпване за два дни. Както многократно е дискутирано Германия е уязвима, защото все още няма нито един терминал за втечнен газ, т.е. дори да намери откъде да купи газ няма как да го получи чисто физически. И ето как "евтиният" руски газ изведнъж рязко поскъпна (цената на руския газ е обвързана с TTF).

Германският министър на икономиката определи това ограничаване на газа като "политическо решение", чиято цел е да създава напрежение и да повишава цените на газа.

Подобно изкуствено помпане на цените не се случва за първи път. Нека си спомним, че България получаваше руски газ на цена от 9 евро през август 2020 г., а до април 2022 г. тази цена надмина 90 евро. Това поскъпване с 900% на руския газ се случи отново чрез създаване на напрежение на пазара в Европа. През 2021 г. Газпром намали доставките на газ за Европа въпреки растящото търсене и не само това, но също остави празни няколко от най-големите газохранилища в Европа, създавайки риск за зимата.

Общо взето, всеки път когато има някаква успокоение на пазара на природен газ, Газпром се намесва и започва да създава напрежение, помпайки цените. Но въпросът не е само в цените - въпросът е, че реално има ограничаване на доставките. Това в момента не е фатално, но представете си какво ще стане, ако подобно нещо се случи през зимата, когато газът е ключов за отоплителния сезон", подчертава Георги Ангелов. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?