Quantcast
МЗ изпрати на прокуратурата нарушения около детската болница | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

МЗ изпрати на прокуратурата нарушения около детската болница

В резултат на проверката е сменено ръководството на дружеството, което отговаря за проекта
535
 Илияна Кирилова
Липсата на детска болница и неяснотите около реализацията й от години предизвикват полемика в обществото.

 

Министерството на здравеопазването изпрати на прокуратурата резултатите от извършената проверка в „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, съобщиха от ведомството. След проверката и констатираните нарушения здравният министър е сменил ръководството на дружеството. За председател на Съвета на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е определен адв. Веселин Варчев. На заседание на Съвета на директорите за изпълнителен директор на дружеството е избрана проф. Елена Пенева – Златкова, се казва още в съобщението. 

Извършената от МЗ проверка в дружеството, което трябва да строи печалното известната нова детска болница в София, обхваща периода от създаването му на 8.09.2020 г. до 31.01.2022 г. При проверката са установени редица пропуски в работата, заради което докладът с резултатите е изпратен към прокуратурата за предприемане на последващи действия. 

От създаването на дружеството до края на миналата година изразходваните средства, които не са пряко свързани с изграждане/реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хил. лв. Тъй като дружеството няма приходи, разходите представляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лв. и към края на 2021 г. собственият капитал вече е паднал до 99 588 000 лв., сочат резултатите от проверката. 

В съобщението на МЗ се казва още, че с Решение на Съвета на директорите от 7.10.2020 г. дружеството е изплатило аванс в размер на 9 213 333, 24 лв. на ДЗЗД „Детско здраве“ ООД по Договор за инженеринг, като за извършването на авансовото плащане не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност. Проверяващите са констатирали, че липсват процедури за текущ контрол върху изпълнението на поети финансови ангажименти и сключени договори.

България е единствената държава в Европейския съюз, която няма модерна детска болница. Започнат преди 40 години, строежът й е недовършен, а детайлите около реализация му предизвикват остра полемика в обществото вече години наред. При 5 милиарда годишен бюджет за здраве, по-малко от 20% от тях са предназначени за децата.

В началото на годината бившият министър на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров заяви, че атаките срещу него са продиктувани от действията му във връзка с новата детска болница. "Истинската причина да се прави опит да се петни името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече с детската болница", коментира Кацаров, като уточни: "За детската болница има платени 10 млн. лева без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай".

Още

Стивън Сегал ще строи център за бойни изкуства край Москва

04.10.2022

338
Изборната търговия не спря и в деня на вота

02.10.2022

Обновена

2330
Открита е черната кутия на разбилия се край Безмер Су-25

29.09.2022

Обновена

2497