Медия без
политическа реклама

Пенсионният бюджет мина на първо четене, но със заявки за промени

ИТН, ГЕРБ и ДПС смятат да правят свои предложения преди второ четене

15 Юни 2022ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Булфото
Любомир Каримански

Увеличенията на пенсиите от 1 юли и 1 октомври минаха на първо четене в парламента, но ще има много предложения за коригиране на първоначалните предложения на управляващите. Това стана ясно от тричасовото обсъждане на проектозакона за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване. Законът на управляващата коалиция получи подкрепата на 141 депутати от ПП, БСП, ДБ, "Възраждане", ИТН (и вече независимите петима отцепници), въздържаха се 83 от ГЕРБ и ДПС, а само един народен представител в цялата зала - от ГЕРБ, гласува директно против.

Дебатите бяха изострени, а аргументите се разходиха из широк кръг препратки - от басни на Лафонтен до цитати от финансовия министър на Германия. Имаше чести обвинения в популизъм, непрофесионализъм, политически лъжи и пр., а също и овации, и скандиране в залата. Опозицията намери начин да вкара в темата и Северна Македония, и АЕЦ "Козлодуй", управляващите пък често споменаваха "празни чекмеджета", спрени чували с пари и т.н.

Безусловна подкрепа правителството има от БСП - тяхната позиция е най-ясна. Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" също пламенно защитава предложенията, но с уговорката, че предстоят реформи и че за последен път се смесват пенсионна и социална система. Арабаджиев обяви курс към реформа на категориите труд, инвалидните пенсии и изваждане от НОИ на пенсиите, несвързани с труд. Управляващите често свирят на струната, че предстоящата актуализация е тест за отговорността на всеки един депутат.

ГЕРБ продължи и в зала да критикува тройната коалиция за включването на добавката от 60 лв. към основния размер на всички пенсии за трудова дейност, сякаш някой друг измисли тези добавки. Не сме против увеличаване на пенсиите, но сме против да се поставя в риск системата, без да е ясно как ще се покрият финансите, коментира Илиана Жекова. Бившите управляващи се измъкнаха от парадокса да критикуват собствените си решения с аргумента, че през 2020 г. компенсирали разходите на възрастните за лекарства.

Деница Сачева определи като груба грешка включването на добавката и компенсациите в основния размер на пенсията. Тя беше още по-крайна в оценката си на идеята да се дават по 60 лв. безусловно на всички бъдещи пенсионери. Това, според нея, е абсурд, който ще струва на държавата стотици милиони. "Политическо безумие и тежък популизъм е да се изкривява пенсионната система с пари, срещу които няма принос", смята тя.

ГЕРБ смята, че добавки трябва да има, но само до определено ниво пенсии и те да се изплащат като социална помощ - така, както правеше Борисов по празници. "Ще предложим между първо и второ четене увеличение на пенсиите, вкл. и с добавката от 60 лв., така че да постигнем по-добра справедливост", обяви Сачева. Затова сега ГЕРБ гласуваха въздържал се, а за второ четене ще направи предложения за корекция на първоначалните идеи.

"Демократична България" също критикува включването на 60-те лв. в пенсиите, но предупреди, че злоупотребите с темата не помагат, а време за нещо по-добро няма. Универсалните добавки не могат да бъдат постоянна и неотменна част от формирането на пенсиите, защото така пречим личният принос да е в основата на формиране на пенсията, коментира Елисавета Белобрадова.

Силни заявки за корекции между първо и второ четене дойдоха и от ДПС и ИТН. ДПС ще подкрепи на второ четене промените за пенсиите, но ще направи още по-сериозни и значими предложения за тяхното увеличение, обяви Хасан Адемов. Движението не пропусна да изтъкне, че именно техният ход със 120-те лв. добавка преди изборите сега се догонва с всякакви мерки (тогава предложението дойде от ДПС, получи подкрепа от БСП и ГЕРБ и накрая от всички останали). За целта дори беше разиграна сценка между Петър Чобанов и Хасан Адемов, които си задаваха взаимно въпроси, въпреки че са от една парламентарна група.

Любомир Каримански от ИТН отправи остри критики към доскорошните си партньори, но накрая каза: "Това не означава, че ИТН няма да подкрепи актуализацията, но ще внесем модел, според който мислим, че трябва да стане това нещо". От думите му излиза, че на практика предложенията на управляващите ще бъдат заложник на волята на ИТН за промени в тях.

Недоволството на ИТН към останалите в коалицията преля по редица въпроси. "Къде е формулата за максималния осигурителен доход, нали щяхте да сформирате работна група. Ние поне не знаем за нея", попита Каримански (формула се обещава за следващия бюджет - 2023 г.). Според него очевидно има проблеми с изсветляването на определени сектори от икономиката, а наливането на пари без реформи само ще задълбочи структурните проблеми на пенсионната система.

Много депутати коментираха, че огромната зависимост на НОИ от държавния бюджет ще наложи промяна в данъчния модел, вдигане на осигуровки или теглене на нови дългове. Не, осигуровки няма да се вдигат, гарантира Искрен Арабаджиев. Управляващите са категорични, че повишените приходи само наполовина се дължат на инфлацията, а другата половина идва от по-добра събираемост и спиране на кражбите. "Как тогава ще финансирате увеличението догодина? Ще трябва вие да започнете да крадете", репликира ги Хасан Адемов.

 

Предложенията на управляващите

 

- 10% увеличение на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г. - от 1 юли;

- включване на ковид добавката от 60 лв. в основния размер на всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 30 юни 2022 г. - от 1 юли;

- при отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата от 1 юли 2022 г., към основния размер се добавят 60 лв.;

- увеличение на минималната пенсия за трудов стаж и възраст от 370 на 467 лв. - от 1 юли;

- увеличение на максималната пенсия за трудов стаж и възраст от 1500 на 2000 лв. - от 1 юли;

- увеличение на социалната пенсия за старост от 170 на 247 лв. - от 1 юли;

- преизчисление на всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., като средномесечният осигурителен доход, с който е отпусната пенсията, се умножи с индивидуалния коефициент на лицето към 30 септември 2022 г., умножен със съответния процент за годините осигурителен стаж, действал към момента на отпускане на пенсията - от 1 октомври;

- така определеният размер на пенсиите се увеличава за всяка календарна година, следваща годината на отпускане на пенсията, с процент, равен на по-високия измежду ръста на осигурителния доход или този на индекса на потребителските цени за предходната календарна година. Пенсиите, отпуснати до 2008 г., се увеличават с процентите за годините след тази дата. При разлика между преизчисления размер и този към 30 септември 2022 г. ще се взема предвид по-благоприятният вариант - от 1 октомври;

- максималният размер на пенсията се увеличава от 2000 на 3400 лв. - от 1 октомври.

Още по темата