Медия без
политическа реклама

Шефът на БАБХ: Проф. Моллов ми даде папка с пари

12 Юни 2022
Би Ти Ви
Проф. Христо Даскалов

Бившият директор на БАБХ проф. Пламен Моллов е дал на настоящия шеф на агенцията проф. Христо Даскалов папка, за която първоначално твърдял, че е пълна с документи. Оказало се обаче, че вътре имало пари, заяви пред Би Ти Ви и Нова тв проф. Даскалов.

По думите му в папката имало повече от 100 хил. лв., въпреки че не е успял да ги преброи. ''Хванах папката само с малкия си пръст и казах, че не правя такива работи, аз съм възрастен човек, няма как досега да съм я карал по честния начин и сега да го променя и да ставам за резил и порицание'', каза проф. Даскалов за Би Ти Ви.

Скандалът се задълбочи, след като в медиите изтече запис, в който се чува как бившият шеф на агенцията по храните предлага подкуп на настоящия директор. В разговора става въпрос за лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", а целта на подкупа е изпълнителният директор на БАБХ да "не се меси по контрола на границата". Това потвърди и зам.-земеделският министър Иван Христанов. 

Българската агенция по безопасност на храните наскоро прекрати договора си с фирма "Евро Лаб", която през последните 10 г. осъществяваше всички дейности по санитарния контрол на границата. Камерите на ГКПП "Капитан Андреево" цели 10 г. са били слепи за трафика през пункта, заради което загубите за бюджета са за милиони левове.

Проф. Христо Даскалов уточнява, че е направил записа на 19 януари от притеснение, след което го е изпратил на ДАНС и още няколко места, но няма представа кой го е разпространил по медиите. 

Шефът на БАБХ заяви за Нова тв, че досега не е получавал заплахи за живота си, но е наясно, че ''става въпрос за много пари''. ''Там, където има лесни пари, много пари, тези хора не прощават и биха стигнали до крайни методи'', каза проф. Даскалов и допълни, че от днес му е назначена охрана.

Шефът на БАБХ недоумява и защо от ИТН са му поискали оставаката заради скандала и допусна версията, че казусът ГКПП "Капитан Андреево" е инстинската причина ИТН да напуснат коалицята. ''Бях потресен от това, че ужасната атака срещу мен и нашата амбиция да възтържествува някакво приличие в тази инситутция беше атакува не от опозицията в парламента, а точно от ИТН'', каза проф. Даскалов. ''Аз много обичам да цитирам регламенти, членове, алинеи, и когато тези хора не искат да прочетат тези законови постулати, а наблягат само на интереса на конкретната фирма, на мен ми е ясно, че нещо не е както трябва'', заяви шефът на БАБХ.

Около месец след като стана ясно, че настоящият шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф.

 

Още по темата