Медия без
политическа реклама

"Продължаваме промяната" се разбърза с разследващата КПКОНПИ

Инспекторите от новата комисия ще могат да искат подслушване и да внедряват служители под прикритие, предвижда проектозаконът

09 Юни 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Премиерът Кирил Петков (в средата) в сряда обяви, че номинацията на ПП за шеф на антикорупционната комисия е настоящият вътрешен министър Бойко Рашков (вляво).

"Продължаваме промяната" спешиха внасянето на законопроекта за противодействие на корупцията. Както се закани премиерът Кирил Петков в сряда покрай изтеглянето на министрите на ИТН от коалиционното правителство, днес законопроектът беше внесен в парламента от името на всички 67 депутати от ПП. Вчера Петков обяви като една от причините за раздора с ИТН точно антикорупционното законодателство

Той предвижда сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с борбата с корупцията, и с конфликта на интереси, да се трансформира и да остане само с ресор отнемане на незаконно имущество - КОНПИ. В същото време се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК). В тази комисия се създава фигурата на разследващите инспектори. Те ще извършват разследващи действия само за корупционни престъпления и ще имат право да носят служебно оръжие. е ще работят по вътрешно убеждение и закон, а началниците им няма да могат да им се месят с указания или по друг начин, предвижда още проектът. Вносителите са категорични, че прокуратурата ще има водеща роля в разследванията. Но отказите й да бъде образувано наказателно производство по предложение на КПК ще подлежат на съдебен контрол.

Според мотивите към законопроекта липсата на резултати на сегашната антикорупционна комисия се дължи преди всичко на липсата на разследващи правомощия.

КПК ще се състои от петима членове - председател, заместник и трима други членове. Председателят трябва да е с юридическо образование и поне 10 години юридически стаж. Заместникът му може са е юрист или икономист със 7-годишен стаж. За редовите членове не се изисква специално образование, достатъчно е да са със степен "магистър" и 5 години професионален стаж. Номинациите се правят от депутатите. Мандатът на комисията е 6-годишен, като членовете й имат право и на втори мандат. Кандидатите ще бъдат проверени от комисията по досиетата, а парламентът може да изиска за тях и справка от ДАНС.

Заплатата на председателя на КПК ще е 90% от възнаграждението на шефа на парламента. Заместникът му ще взема 90% от неговата заплата, а редовите членове - 80%.

От заявеното от премиера Кирил Петков вчера излезе, че ПП ще работят за това настоящият вътрешен министър Бойко Рашков да оглави старата КПКОНПИ, докато се приеме Законът за борба с корупцията. После се очаква той да стане председател на КПК.

Разследващите инспектори от КПК събират, анализират и проверяват сведения при и по повод информация за проява на корупция от лица на висши държавни длъжности. Те ще имат право да искат използване на специални разузнавателни средства, да вземат обяснения от граждани, да белязват обекти и предмети, да проникват и изследват помещения, сгради и транспортни средства, да внедряват служител под прикритие и т.н.

Хората на висши държавни длъжности ще продължават, както и досега, да подават два вида декларации - за имущество и интереси и за несъвместимост. Те ще влизат в общодостъпен регистър, както е и сега.

Комисията ще работи и по сигнали, които не са анонимни, както и по медийни публикации. "Лице, което е уволнено, преследвано, или по отношение на което са предприети действия, водещи до психически или физически тормоз заради това, че е подало сигнал, има право на обезщетение за претърпените от него имуществени и неимуществени вреди по съдебен ред", пише още в законопроекта. Забраняват се всякакви форми за заплахи и отмъщения срещу подателите на сигнали. Също така подателите на сигнали не носят наказателна отговорност за клевета, или за нарушаване на търговска тайна.

Служителите в досегашната КПКОНПИ ще бъдат преназначени, но до 12 месеца след това ще минат проверка за почтеност. Ако не я издържат, ще бъдат уволнени. Членовете на комисията и разследващите инспектори периодично ще подлежат на проверка за почтеност.

Според вносителите на законопроекта с него се създават достатъчно механизми, за да не се превърне КПК в тромав и репресивен орган и да спазва правата и законните интереси на гражданите.

Още по темата