Медия без
политическа реклама

Спецов: Затварянето на ресторанта на Сталийски не е политическа атака

НАП очаква Лукойл да декларира добра печалба за 2021 г. и да плати данък

08 Юни 2022
Илияна Димитрова
Румен Спецов

Запечатването от данъчните на известния столичен ресторант в комплекса „Дианабад“, чийто скрит собственик е Александър Сталийски, не е политическа атака. Това заяви днес пред бТВ шефът на НАП Румен Спецов.

В понеделник от приходната агенция съобщиха, че са затворили за 14 дни голям столичен ресторант, намиращ се в кв. Дианабад, заради нарушение на изискванията за регистриране и отчитане на продажбите. От агенцията не посочиха името на заведението, но стана известно, че това е ресторант "101", който се намира в спортния комплекс "Диана". Собствеността на заведението се свързва с президента на федерацията по културизъм Александър Сталийски и е известно като едно от любимите на бившия премиер Бойко Борисов. Освен това е известна и топлата връзка между Борисов и Сталийски, и т.нар. кръг "Котараците".

НАП затвори за 14 дни голям столичен ресторант, намиращ се в кв. Дианабад, заради нарушение на изискванията за регистриране и отчитане на продажбите.

„Политическа атака би било, ако има някакви нарочни действия, ако заведението или който и да е друг обект няма никакви нарушения и се предприемат някакви действия. В случая имаме конкретно нарушение, установено по конкретен способ. Там е отишъл екип, направена е покупка, случайна консумация, издадена е касова бележка, проверен е касовият бон и той не е отчетен в НАП. Тук къде има влияние политическо?“, коментира Спецов.

Той посочи, че по документи Александър Сталийски не фигурира като собственик на затворения за 14 дни ресторант. "Определени медийни публикации твърдят, че той е скрит собственик на дружествата, които стопанисват спортния комплекс "Дианабад". Целият комплекс „Дианабад“ е даден с договор за наем за 2500 лв. с условие за инвестиция от 500 000 лв., а след това помещенията са преотдадени на други фирми", отбеляза Спецов.

Шефът на НАП обяви, че започва лятната кампания за контрол с тайни клиенти, като призова търговците да си проверят касовите апарати и да искат фактури за стоките, които купуват. Спецов призова и всеки потребител да използва възможността да проверява касовите бележки, които издават магазините, със сканиране на QR кода върху тях с мобилните си телефони. Така ще стане ясно дали бележките са фалшиви и дали касовите апарати са свързани с НАП и се отчита оборотът.

Днес ще е готов механизмът, по който ще се прилага антикризисната мярка с отстъпка от 25 ст. за литър обикновен бензин и дизел, каза още Спецов. До късно снощи са обсъждани вариантите какво да правят търговците и потребителите. "Ще имаме готовност от 1 юли отстъпката да се ползва", увери шефът на приходната администрация.

НАП очаква бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" да декларира добра печалба за 2021 г. и да плати данък върху нея, заяви още Спецов. Каква ще е печалбата и данъка ще стане ясно до 30 юни - крайният срок за подаване на данъчните декларации на фирмите. От авансовите вноски, които "Лукойл" прави за корпоративния данък обаче става ясно, че се очакват добри цифри, каза Спецов.

Както вече е известно, от миналата година "Лукойл" работи в България по нов бизнес модел, при който производството е разделено от търговската дейност. Все още продължават ревизиите на НАП за старите периоди, в които дружеството отчиташе загуби и не плащаше никакви данъци. НАП не са признали разходи за 500 млн. лв. при тези ревизии, продължава обследване от специалисти на направената през 2015 г. голяма инвестиция от 1.5 млрд. долара в нова инсталация в бургаската рафинерия. Именно тя била причината години наред дружеството да отчита загуба.

Ключови думи:

Румен Спецов, НАП, Лукойол

Още по темата