Медия без
политическа реклама

ММС прескача процедурата за "Българска армия" с юридическа хватка

Така не беше дори при Борисов, възмутиха се архитекти от анекса, с който Радостин Василев осигури бърза писта на "ЦСКА-София"

ММС
На 5 май министърът на младежта и спорта Радостин Василев (вляво) и занимаващият се с оперативното ръководство на "ЦСКА-София" Данаил Ганчев (вдясно) дадоха изненадваща пресконференция, на която съобщиха, че футболният клуб е погасил натрупаните милионни задължения към държавата и получава анекс към договора за наем на ст. "Българска армия", който ще му позволи да построи изцяло ново съоръжение в Борисовата градина.

С подписването на анекс към договора за наем на "ЦСКА-София" на държавния имот в Борисовата градина в столицата министерството на младежта и спорта (ММС) на практика прескача провеждането на обществена поръчка за проектиране и изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия". Това алармираха от гилдията на архитектите.

На фона на форсирането на проекта за строителство на нов стадион за футболния клуб на Гриша Ганчев, Съюзът на архитектите в България (САБ) настоя за провеждането на международен конкурс и широко обсъждане на новото съоръжение. В своя позиция до спортния министър Радостин Василев и парламентарните комисии по спорт и култура от съюза изтъкват, че не е редно изграждането на такъв значим обект да се прави без състезание на идеи и дебат.

Писмото на архитектите от 25 май дойде по-малко от месец след вече обявеното решение да се ползва готов типов проект за изграждането на стадиона - по модела на построения в Будапеща стадион "Групама Арена".

Провеждането на конкурс за проекти според българския закон за обществените поръчки (ЗОП) е задължително при праг над 70 000 лв., който в случая ще бъде надминат многократно. Изискването обаче важи за организации, които имат статут на възложители по закона. До началото на миналия месец се знаеше, че новият стадион ще се изгражда от дружество със смесено участие между държавата и клуба - "Спортни имоти Българска армия" АД, което също може да попадне в обхвата на ЗОП.

При анонсирането на проекта на 5 май обаче спортното министерство и клубът обявиха мимоходом, че се преминава към съвсем друго решение. Екипът на Радостин Василев е преценил, че публично-частното партньорство не е удачно решение и щяло да доведе до сложно управление на съоръжението.

ЦСКА-София" е платил окончателно дълга си към държавата за наем на ст. Българска армия" и тренировъчната база в Панчерево и ще може да задвижи процедурата по строеж на нов стадион.

Вместо това ММС и клубът са се споразумели - с анекс към договора за наем, държавата като собственик на имота да учреди право на строеж и право на ползване за определен срок от време, след което стадионът да премине в нейна собственост. Анексът в момента не е публичен, като за съдържанието му се знае само от отделни изказвания на представители на ММС и футболния клуб.

Този вариант на практика освобождава частния инвеститор от задължение да се провежда конкурс за проект, разясниха архитекти. Законодателството не изисква прилагане на конкурсни процедури при частни проекти и така компанията може да продължи в съкратени срокове с вече наличния типов проект от стадион "Групама Арена". Вече са наети български проектанти, които работят по него, като от "ЦСКА-София" уверяват, че българският стадион ще е по-хубав от съоръжението в Будапеща.

Според специалисти обаче ползването на типов проект при такова голямо съоръжение, което ще се изгражда върху държавен терен и в паркова среда, е недопустимо. "Това е по-зле от инженеринга при Бойко Борисов, при който строител възлагаше проектирането. Тук проектирането се възлага от оператор на стадион", коментираха архитекти пред "Сега".

Де факто, държавата дава право на клуба да строи върху държавен терен, без да се интересува какво точно ще се появи там, при това в рамките на парк със статут на паметник на градинското и парково изкуство от национално значение. "Подаряват му правото да прави каквото си иска с държавен терен от 60 декара", коментираха архитекти.

И според САБ е редно да има дискусия за новото съоръжение.

"Особено важно е да се прецени и намери оптималното съдържание на този стадион (оптималната строителна програма) като профил, състав на помещенията, допълнителни функции, открити площи, организация на достъпна среда и др. Ние считаме, че е полезно да се организират обсъждания по тази тема, с изследване на мениджърските, спортни, инвеститорски, културни гледни точки и сме готови да организираме и участваме в такива обсъждания. Международната практика на по-големите инвестиционни инициативи говори недвусмислено за ползата от изготвяне и обществена дискусия върху повече от едно архитектурно предложение за конкретната инициатива. [...] Затова считаме, че и в конкретния случай един международен архитектурен конкурс за бъдещия стадион "Българска армия" и свързаните с него допълнителни площи и обекти ще бъде от полза на инвеститора, обществото и архитектурата в България и сме готови да подпомогнем организацията му", пише в становището на съюза, подписано от председателя на УС на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев и изпратено до парламента и ММС.

След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици заслужава!

Към момента не е ясно за какъв период от време ще важи учреденото право на ползване на стадиона. Законът за концесиите предвижда максимален срок за концесиониране от 35 години, като според запознати този срок е залегнал и в договора с "ЦСКА-София", макар тук да не става дума за концесия.

Според информации от клуба новото съоръжение ще струва 45-50 млн. евро и ще е с 15 000 седалки. Обещава се бързо изграждане - за около година и половина.

"Смятам, че с помощта на ММС и това, че ще вървим ръка за ръка след подписването на този договор за изваждането на нужните разрешителни, в максимално кратки срокове може това да бъде изпълнено. Искрено се надяваме до края на годината това да се случи, за да може 2023 г. да има първа копка", заяви Данаил Ганчев - синът на Гриша Ганчев, ръководещ оперативно футболния клуб.

Този кратък срок означава, че инвеститорите не се притесняват от проблеми със строителните книжа около проекта. Темата за стадиона бе един от горещите въпроси при обсъжданията на подробния устройствен план на Борисовата градина, но и главен архитект, и клуб уверяват, че няма да се излиза извън чашата на съществуващия стадион.

"Трябва да има категорични гаранции за обществения интерес и публичност при този строеж, много въпроси са без отговор", допълват експертите.

 

БЕЗ ПОЗИЦИЯ ОТ ММС

На 2 юни "Сега" изпрати запитване до министерството на младежта и спорта как министър Радостин Василев, като принципал на стопанисващото дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД, гледа на становището на архитектурната гилдия, адресирано и до самия него. От пресслужбата в Спортната палата приеха въпроса, но така и не върнаха отговор в следващите два работни дни.

На 5 май - в самия край на последния работен ден преди празничната тридневка за Гергьовден, министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София" тържествено обявиха, че подписват анекс към договора за наем на стадион "Българска армия", който ще позволи на футболния клуб да

 

ЗАД КАДЪР

Въпросът за построяване на нов футболен стадион в София стои на дневен ред не от вчера, не и от година-две, а повече от десетилетие. Любопитното обаче е, че през последните десетина години при всяко "размразяване" на темата, зад кадър се появява една и съща фигура - Ива Георгиева.

Бизнесдамата излезе на сцената за първи път през 2013 г., когато като представител на германската компания IFS (International Football Stadiums) декларира намерение за изграждане на ново съоръжение на мястото на ст. "Славия" в кв. "Овча купел". И тогава ставаше дума за типов проект - по модела на стадиона на германския "Майнц 05", построен в периода 2009-2011 г. в едноименния град (впрочем, откритият през 2014 г. стадион "Групама Арена" в Будапеща е тъкмо негово копие).

Говореше се, че освен "Славия" на него ще домакинства и националният отбор, бяха направени сондажи дори за привличането като ползвател на ЦСКА (автентичния клуб, обявен във фалит през 2016 г.). Въпреки че бяха постигнати необходимите договорки и дори бяха подписани предварителни договори с БФС и с президента на "белите" Венцеслав Стефанов, тази инвестиция пропадна като нерентабилна.

Феновете на "Левски" и ЦСКА изглежда са едни от най-търпеливите хора, колкото и странно да звучи. От 20-ина години различни собственици на двата клуба им обещават, а често и ги заблуждават, че ще гледат любимите си отбори на модернизирани (или пък чисто нови) стадиони.

В края на 2019 г., малко след като Министерският съвет излезе с постановление за създаване на смесено търговско дружество с "ЦСКА-София" за изграждане на ново съоръжение в Борисовата градина, Ива Георгиева обяви, че е била потърсена за съдействие от "червените", този път в качеството ѝ на представител на Lagardere Unlimited.

Преговорите в тази посока замряха задълго, след като публично-частното партньорство така и не беше реализирано и в крайна сметка пропадна след промяната на курса, предприета от новия спортен министър Радостин Василев. Междувременно обаче в началото на 2020 г. г-жа Георгиева съобщи, че компанията ѝ преговаря с тогавашния собственик на "Левски" Васил Божков за построяване на нов стадион на мястото на "Георги Аспарухов" - по модела на "Групама Арена" в Будапеща (т. е. по типовия проект на "Майнц 05").

За пореден път Ива Георгиева се появи на преден план през декември 2021 г. Вече като представител на международната компания "СпортФайв" тя съобщи, че има подписан договор с "ЦСКА-София" за изграждане и управление на нов стадион на мястото на "Българска армия". Това се случи две седмици преди встъпването в длъжност на новото правителство и шест месеца преди министър Радостин Василев на практика да осигури бърза писта за проекта чрез подписването на анекса.

Още по темата