Медия без
политическа реклама

Кремъл: Отказът на България за самолета на Лавров е враждебен акт

Рогозин плаши с междуконтинентална ракета, а висш руски политик нареди страната ни сред "гробарите на европейска мечта"

06 Юни 2022Обновена
ТАСС
Сергей Лавров

Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентно" затварянето на въздушното пространство за неговия самолет от България, Северна Македония и Черна Гора, което му попречи да отиде на визита в Сърбия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Случи се нещо безпрецедентно", каза Лавров на пресконференция, на която разкритикува тази мярка като "скандална". Кремъл определи отказа на трите страни да прелети самолетът на руския първи дипломат като "враждебен акт", предаде Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво. Такива действия обаче няма да попречат на Москва да поддържа контакти с приятелски държави, добави говорителят.

За затварянето на въздушното пространство на трите страни първо съобщи в неделя сръбският вестник "Вечерне новости", позовавайки се на собствен източник. "Министерството на външните работи с нота от 1 юни не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров", обяви и българското МВнР днес. Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия, обяснява министерството и допълва, че считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.

От Москва по-рано коментираха отказа на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство така: "нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира". "Страните около Сърбия затвориха канала за комуникация, като не позволиха прелитането на самолета на Сергей Лавров, който се насочваше към Сърбия. Руската делегация трябваше да пристигне в Белград за преговори", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Бившият вицепремиер на Русия и главен директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин директно заплаши трите държави с междуконтиненталната ракета "Сармат.

"Ето какво е доброто в "Сармат"? Тя няма да иска разрешение за прелитане от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които предадоха общата ни история. Няма да го направят и останалите шведи", написа Рогозин в Туитър.

RS-28 Sarmat, известен като "Сатана II", e супертежка междуконтинентална балистична ракета. Обсегът ѝ е 18 000 километра. Последното успешно изпитание на ракетата бе през април, когато бе извършен успешен пуск от силоз на космодрума Плесецк. 

Това е първата директна заплаха, отправена от руските власти към България, от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

ВУЧИЧ: СРЕЩУ СЪРБИЯ СА НАСОЧЕНИ ОРГАНИЗИРАНИ АТАКИ

Сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията след отмяната на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Белград заяви: "Срещу Сърбия са насочени организирани атаки, каквито не са виждани отдавна", предаде БГНЕС. Тази вечер в ефира на РТС той заяви, че не е изненадан от отмяната на визитата на Сергей Лавров, и припомняйки, че по-рано е казал, че ще има усложнение. Вучич изрази недоволство от обстоятелствата и каза, че въпреки всичко Сърбия ще запази своята независимост и самостоятелност при вземането на политически решения, ще продължи европейския път, като същевременно поддържа традиционни приятелски и партньорски отношения със страните от всички континенти и запази военен неутралитет.

ТВЪРД РУСКО-СРЪБСКИ ОТГОВОР

Колективният отказ на България, Черна гора и Северна Македония да пропуснат самолета на руския външен министър Сергей Лавров е насочен срещу две суверенни европейски държави, необходима е съвместна със Сърбия твърда реакция. Това мнение изрази днес Константин Косачов, зам.-председател на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

"Днешният демарш естествено не опира до самолета. Той е насочен срещу Русия като държава и срещу Сърбия като държава. Реакцията, надявам се, ще е съвместна и крайно твърда, във формат не само на дипломатически протести, но и на конкретни, практически ответни действия. Да не вземе да им стане навик", написа сенаторът в Телеграм и добави: "Към погребалната бригада в лицето на Великобритания, Полша, трите балтийски страни и Чехия сега се присъединиха България, Черна гора и Северна Македония. Гробари на истинската европейска мечта".

 

КИБЕРФОЛК

Още по темата