Медия без
политическа реклама

България ще ремонтира 80 украински танка

03 Юни 2022
EPA/BGNES

Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна и по този въпрос не трябва да има компромис. Всеки друг вариант би означавал замразен конфликт и продължаваща нестабилност. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на международния форум, посветен на сигурността „ГЛОБСЕК“ в Братислава. 

По думите на премиера украинците се борят за цяла Европа и затова е необходимо да получат подкрепа от ЕС. Петков изтъкна, че България е предоставила хуманитарна и военнотехническа помощ на Украйна и обяви, че в страната ще бъдат ремонтирани 80 украински танка.

При обсъждането на своята стратегия за следващите 10 години на срещата си на върха през юни НАТО трябва да помисли да предостави на Украйна членство "де факто" вместо "де юре" в алианса. Това заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников в онлайн реч на конференцията в Братислава, предаде Ройтерс. 

По думите му това е добра идея, защото така "Украйна ще бъде част от стратегията, а също част от източния фланг на Европа, източния фланг на НАТО и източния фланг на ЕС".

Според Резников предоставянето на статут на фактическо членство би бил от полза за всички натовски страни.

Министърът съобщи, че украински военни вече са започнали обучение в Европа за усвояването на американски артилерийски ракетни системи с висока мобилност. Той призова Запада да ускори доставките на оръжия, като каза, че забавянето струва живота на много хора.

Олексий Резников каза, че руската армия изгражда няколко линии на отбрана в Южна Украйна и се опитва да превърне конфликта в постоянен, но изрази надежда, че украинските сили ще прогонят руснаците от окупираните територии още тази година.

По думите му защитниците на Северодонецк са постигнали известни успехи през изминалата нощ.

 

Още по темата